Бум на лаимска болест и марсилска треска

189
Бум на лаимска болест и марсилска треска

Двойно повече заразени от гадините за половин година

Кърлежи полазиха цялата страна, след като заради дъждовете и неокосената трева популацията им тази година е огромна. Четири случая с лаймска борелиоза, популярна повече като лаймска болест, и 13 с марсилска треска са регистрирали експертите от Националния институт за заразни и паразитни болести за по-малко от седмица.

„Кърлежите разнасят страшни болести. Причината за размножаването им са неокосените тревни площи между блоковете и дори в градинките, където играят деца“. Това съобщи за „Монитор” националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.
Общо 79 са случаите на лаймска болест от началото на годината до сега, което е почти двойно повече спрямо първото полугодие на 2014 г.

За седмица броят на инфектираните от кърлежи с марсилска треска се е увеличил от 8 на 13 човека. От януари до сега те са общо 47, като за цялата минала година те са едва 14. Независимо че държавата е осигурила достатъчно средства за окосяване и пръскане, все още не навсякъде общините си вършат работата, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни хората да не си правят пикници край мочурливи места, да не газят в гъсти треви и да преглеждат краката си и своите любимци за гадините при всяко прибиране вкъщи след разходка в парка.

По думите му няма опасност към момента от вируса зика в нашата страна, тъй като в популацията на тигровите комари, които се въдят у нас в Северна България, няма изолиран носител на заразата. Лаймската болест е не само изключително опасна, но и протича коварно - само със зачервяване на кожата, което не притеснява човек. То изчезва след месец. През това време обаче инфекцията вече е навлязла в кръвта. Бактериите, които я причиняват, се загнездват в нервната система или ставите. Те много трудно се лекуват в напреднала фаза, защото причинителите достигат зони, недостъпни за антибиотици или антитела.

Вижте още: Лаймската болест

Марсилската треска се проявява след 3-7 дни скрит период, с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3-4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата. Ако не се лекува, може да бъде засегнат черният дроб, бъбреците и нервната система.Добави коментар