Бум на кърлежи

94
Бум на кърлежи

Април-май е първият пик на паразитите

Със затоплянето на времето всички копнеем да излезем на разходка с децата си или домашните си любимци в парка. Там обаче има една много малка по размери, но голяма опасност – кърлежите. През април драстично скача броят на ухапаните.

Кърлежите пренасят много зарази. Ухапването е коварно, защото не го усещаме. Опасни са, когато са заразени. Не всички обаче са заразени, а и не винаги пренасят заразата, разясни пред ТВ7 доц. Ива Христова, ръководител на лабораторията по кърлежопреносими инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

При децата обикновено се впиват в главата, а при възрастните най-често по краката, където има по-тънка кожа, добави доц. Христова. Наблюденията й показват, че много често пациентът отива на преглед година-две след инфекцията от ухапване от кърлеж.

Април-май е първият пик при кърлежите. Добре е да търсим медицинска помощ. Ако няма лекар наблизо, можем да опитаме да премахнем кърлежа сами, но трябва да внимаваме, посъветва Ива Христова. Препоръката й е да избягваме местата с висока и необработена растителност.

Лаймска болес и Марсилска треска са най-често срещаните заболявания, твърди доц. Ива Христова.Добави коментар