Бум на кърлежи в София

60
Бум на кърлежи в София

Зачестяват случаите на лаймска болест и марсилска треска

Бум на ухапани от кърлежи отчитат от Центъра по заразни и паразитни болести в София. Заради по-хладното време през май пикът тази година се е изместил през юни. Лекарите съветват в случай, че забележите кърлеж по тялото си, непременно да потърсите медицинска помощ.

Важно е и да си направите кръвен тест за изследване за лаймска болест и марсилска треска, тъй като е възможно заразяване с тях след ухапването, а част от симптомите могат да не се проявят в началото, предупреждава Нова телевизия.

Такъв е случаят със седемгодишният Александър, който от няколко дни си е вкъщи след прекарано болнично лечение от марсилска треска. Момчето е било няколко дни с много висока температура. Няколко дни след случая с Александър второ дете от същия блок също било ухапано от кърлеж.

Бум на ухапвания отчитат и в аптеките. Според фармацевти в последните седмици има засилено търсене на препарати и спрейове срещу кърлежи.

Столична община обработва планово тревните площи срещу кърлежи два пъти в годината. Това включва и косенето на тревата. При установяване на зачестили сигнали или предписания от здравната инспекция обаче се предвиждат и допълнителни обработки.Добави коментар