Броят на затлъстелите деца скочил 10 пъти за 40 години

61
Броят на затлъстелите деца скочил 10 пъти за 40 години

Трябва да се води борба за намаляване на времето, което децата прекарват пред телевизионните екрани и компютрите, за насърчаване на физическата активност

Броят на децата, страдащи от затлъстяване в световен мащаб, се е увеличил от 11 милиона през 1975 г. на 124 милиона през 2016 г., т.е. повече от 10 пъти. Това се посочва в доклад, публикуван в сряда от Световната здравна организация (СЗО) и Имперския колеж в Лондон.

Авторите на изследването определят като "добра новина" това, че "между 1975 и 2016 недохранването сред децата на пет и повече години са намаляло, а ръстът на затлъстяването в някои региони се е забавило." "Лошата новина е, че разпространението на затлъстяването сред възрастните (на 20 и повече години) и децата и юношите (5-19 години) се увеличава в други региони на света", се посочва в доклада.

Подчертава се, че "броят на момичетата със затлъстяване е нараснало от 5 милиона през 1975 г. на 50 милиона през 2016 г". Момчетата, страдащи от прекомерно тегло, също са станали повече – ръстът е от 6 милиона на 74 милиона.

Що се отнася до възрастното население, според данни от експерти, сред тях също се е увеличил броят на пълните – за 4 десетилетия нарастването е от 100 на 671 милиона. От СЗО призовават държавите да насочат усилията си към "намаляване на консумацията на евтини, свръхпреработени, висококалорични храни."

Според организацията, също трябва да се води борба за намаляване на времето, което децата прекарват пред телевизионните екрани и компютрите, за насърчаване на физическата активност, посочва БГНЕС.

Добави коментар