Броколи срещу астма

117
Броколи срещу астма

Приемането на зеленчуци от семейство кръстоцветни е полезно при заболявания на черния дроб

Консумирането на една-две чаши задушено броколи на ден помага за лечението на астма, установиха австралийски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Причината е веществото сулфорафан, което се съдържа в броколито и други кръстоцветни зеленчуци, и може да помогне за предпазване от възпаление на дихателните пътища, причиняващо астма.

"В Австралия от астма страдат един на всеки десет души и броят на заболелите нараства", съобщи Надя Мазаракис от университета в Мелбърн, която провела изследването заедно с д-р Том Карагианис, съобщи БГНЕС.

Броколито е богато на витамин А и С, витамин В-6 и съдържа желязо, калций и фибри. Смята се, че то има и антиканцерогенни свойства. Лабораторни изследвания, осъществени в университета в Мелбърн, показали още, че приемането на зеленчуци от семейство кръстоцветни, включително къдраво, брюкселско, цветно и китайско зеле е полезно при заболявания на черния дроб.

"Нашето изследване може да помогне на хората, които са резистентни на съществуващите в момента лекарства", казва д-р Карагианис.

Мазаракис уточнява, че изследването все още е в експериментална фаза и при пристъп на астма или сериозни затруднения на дишането трябва да се следват съветите на лекарите.Добави коментар