Бременност без бебе - болестта на Хиршпрунг

823
Бременност без бебе - болестта на Хиршпрунг

Момчетата са пет пъти по-често засягани от момичетата

Млада британка трябва постоянно да обяснява на непознати, че не е бременна, а страда от рядко заболяване, което причинява подуване на стомаха. 24-годишната Хейли Барли е с болестта на Хиршпрунг. Тя е причината стомахът периодично да се подува до степен, в която младата жена изглежда в напреднала бременност. Хейли признава, че редовно я питат кога е терминът , а добронамерени хора отстъпват мястото си в автобуса.

Хейли и съпругът вече имат 4 породени деца и в момента не е бременна. Състояноето обаче така се е обострило, че дори някои лекари бъркат симптомите на болестта с бременност, пише в. "Дейли мейл". "Хубаво е, когато хората са толкова мили, но това ме кара да се чувствам още по-притеснена", обяснява Хейли. Младата жена обикновено е доста слаба. Когато обаче стомахът започне да се подува, тя се преобразява и не прилича изобщо на себе си. Съпругът Франк я подкрепя във всичко и помага много с децата, докато тя е на прегледи.

От 2009 г. насам Хейли е била в болницата 69 пъти за спешни процедури, които да освободят напрежението, натрупано в стомаха, посочва вестник "24 часа".

Болестта на Хиршпрунг е вродено заболяване на дебелото черво, при което липсват нервни клетки. Това му пречи да функционира нормално, причинява хроничен запек или запушване на червата. Тъй като засегнатият участък е двигателно неактивен, достигналият до него фецес не може да бъде изтласкан по-нататък. Резултатът е често болезнено и с много опасно подуване на стомаха. При това заболяване могат да бъдат наблюдавани и повръщане, жълтеница, рязко изхождане след поставяне на пръст в ректума, подуване и кървава диария.

Обикновено хората, страдащи от болестта, са диагностицирани още като бебета или малки деца. При Хейли обаче пронизващата болка и подуването, които са симптоми на болестта, се появили едва когато била на 12 години. Стомахът на младата британка се подува почти всеки месец до такава степен, че придвижването и навеждането е изключително болезнено.

Дори някои лекари са били подвеждани от вида на Хейли. През декември миналата година болката в стомаха била нетърпима. "Коремът ми никога не се беше подувал толкова, както тогава, непрекъснато повръщах", спомня си жената. Франк поел децата, а тя отишла при общопрактикуващ лекар на преглед. Първото, което я попитал, било кога трябва да ражда. Жената се опитала да обясни, че не е бременна, и разказала цялата си история.

Лекарят опипал корема и отново заявил, че е сигурен, че е бременна, даже усещал контракции. Посъветвал я веднага да отиде в болница. Специалистът смятал, че симптомите на болестта може да са скрили истинската бременност. Жената отишла в болницата, където, разбира се, установили, че няма бременност.

Обикновено лечението на болестта на Хиршпрунг е оперативно, като се премахва неактивната част от дебелото черво. Прогнозата е добра, като в мнозинството от случаите се достига до пълно възстановяване.

Хейли също е взела решение да се оперира. 42-годишният съпруг Франк твърдо стои зад решението. Двамата се надяват, че това ще промени изцяло живота на жената. Въпреки че става въпрос за доста радикална операция, на 24 години Хейли е принудена да вземе решение за колостомия. Това е хирургическа процедура, при която след изрязване на болния участък от дебелото черво се извежда на предната коремна стена, временно или за постоянно. Там се прави отвор, през който фекалиите се отвеждат в прикачена към коремната стена специална торбичка.

Съвременните приспособления предпазват от неприятни миризми и зацапване, защитават кожата и може спокойно да се носят под дрехите. Нужно е обаче пациентът да пази стриктен режим на живот и хигиена, за да не се получи възпаление, предупреждават лекарите. "Знам, че това е драстична стъпка, но очаквам момента, в който вече няма да живея постоянно в болка. Някои хора смятат, че съм бременна и че това е благословия. Всъщност това е проклятие. Болестта съсипва живота ми. Имам деца, за които трябва да се грижа, а това е достатъчно ангажиращо, без да се взема предвид състоянието, в което се намирам", разказва младата жена.

Заболяването носи името на Харалд Хиршпрунг - датски лекар, който го описва за първи път при две новородени през 1888 г. Честотата на заболяването се оценява на около едно на всеки 5000 раждания, като момчетата са пет пъти по-често засягани от момичетата.

В някои случаи болестта на Хиршпрунг е асоциирана с други вродени заболявания или синдроми - на Даун, Моват-Уилсън и др. В началото на 90-те години се доказва, че генът, отговорен за заболяването, е локализиран в 10 хромозома. Болестта се дължи на нарушение по време на вътреутробното развитие на плода. Повечето от медиците смятат, че заболяването е резултат от нарушение на миграцията на нервни клетки в стомашно-чревния тракт.

При по-леки случаи, при които е засегната само малка част от дебелото черво, непосредствено преди ануса, заболяването може да бъде диагностицирано в детска възраст. Детето може да показва белези на недохранване, въпреки че не е подложено на такова, и забавен растеж. Децата с това заболяване е добре да приемат повече течности. При някои новородени е необходимо храненето да става със спецални сонди или шишета, които въвеждат храната директно в стомаха или тънкото черво. Повечето плодове и зеленчуци в менюто водят до намаляване случаите на диария или запек.Добави коментар