Болно поколение

212
Болно поколение

Затлъстяването при децата

200 000 българчета са с наднормено тегло, а 67 000 страдат от затлъстяване. Тревожната статистика е на Националния център по опазване на общественото здраве. Основните причини за затлъстяването при децата е именно нездравословният начин на хранене. Децата ядат богати на въглехидрати и мазнини хранителни продукти и същевременно не се движат достатъчно.

Едни от най-предпочитаните храни сред българските деца са пържените картофки, хамбургерите, чипсовете и захарните изделия. А това са храни, които не дават на тялото нищо друго, освен излишни килограми. Подрастващите почти не консумират риба, зърнени храни, пресни плодове и зеленчуци. Много от учениците употребяват дори алкохол, което също води до затлъстяване.

Децата днес живеят крайно нездравословно - ядат твърде много сладки неща, движат се прекалено малко и прекарват много време пред телевизора или компютъра. Вследствие на което стават все по-дебели.“Затлъстяването при децата може да доведе до редица заболявания от обменни нарушения до диабет”, коментира за dete.bg педиатърът Наталия Пелова. “Нарушения в мастната, въглехидратната обмяна, хипертония, диабет, нарушения в растежа, полови нарушение - всички тези заболявания води след себе си затлъстяването”, каза д-р Пелова.

По думите й проблемът е сериозен и трябва сериозно отношение от цялата общественост. В последните години се наблюдава осезаемо влошаване на здравословното състояние при огромен процент от децата. Наднорменото тегло води също така до проблеми с психиката. Излишните килограми са причина и за все по-широко разпространените поведенчески и говорни проблеми при деца между 3 и 5-годишна възраст.

Нездравословният модел на хранене не е само проблем на българчетата, тази тенденция важи за целия ЕС - официалната статистика сочи, че 20% от децата в Евросъюза са с наднормено тегло, а една четвърт от подрастващите се борят и със затлъстяване.Най-застрашени са децата на възраст между шест и осем години. Резултатите са от проучване на социологическия институт Форса, проведено неотдавна сред представители на германското лекарско съсловие.

Според тях най-големите опасности за детското здраве са небалансираното хранене, липсата на движение и дългото време пред телевизора. В много от случаите вина носят и родителите, които не дават добър пример на децата си в това отношение.Коментари

Коментар: 1
Пазете се от Наталия Пелова

Този 'лекар' е срам за названието! Би трябвало със закон да забранят практиката едновремено като ГП и Педиатър. Отношението към бебета е недопустимо. Зарази моето бебе след като го опипа без да си мие ръцете от предходния пациент и след като бръкна с мръсните си ръце в устичката на бебенцето. Отвратена съм от хигиената и отношението. Да не говорим че ми се налага да чакам минимум по час и половина при всяко посещение. Не пожелавам на никого да преживява подобни унижение.


  • 1

Добави коментар