Болни деца в градината

87
Болни деца в градината

Познатата история води до болнави деца

Тревожна тенденция - масово в детските градини се разболяват здрави деца. Причината - занижен медицински контрол, фалшиви амбулаторни бележки и допускане на болни малчугани в групите.

Именно по този начин заразните болести се предават мигновено от дете на дете. Това установи проверка на Нова телевизия и Инспекцията по опазване и контрол на общественото здраве.

За да сложи край на порочната практика болни деца да посещават детските градини и яслите, здравната инспекция в Пловдив започна масови проверки.

Независимо от реакцията на родителя, медицинското лице в детската градина е длъжно да върне обратно болното дете, а не да го допуска до останалите, категорични са здравните инспектори.

Всяка сутрин, още на входа, медицинското лице трябва да измери температурата на всяко дете, да прегледа гърлото му и да провери има ли обриви по тялото му. На практика обаче това задължение се оказва неизпълнимо.

Причината - сутрин децата влизат през няколко входа, но медицинското лице е едно. То не може да бъде едновременно на всички врати. Оказва се, че т.нар. "медицински филтър" е недостатъчно ефективен.

Родителите, загрижени за здравето на децата си, могат да сигнализират за прием на болни малчугани в Районните здравни инспекции.Добави коментар