Болките в кръста

145
Болките в кръста

Кръстът е едно от най-уязвимите ни места

Хората редовно си мият зъбите и си взимат душ, но понякога не се замислят достатъчно за своите мускули. А те са особено чувствителни към занемаряване. Това особено силно се отнася до мускулатурата, поддържаща и предпазваща гръбначния стълб.

Той може да бъде щаден, като се организира правилно работното място. Работният стол трябва да има твърда седалка и права облегалка. Височината на стола се избира така, че лежащите върху него ръце да се свиват в лактите под ъгъл 90 градуса.

Не по-малко натоварване изпитват и жените, заети с постоянната домакинска работа. Ако се наложи ръчно пране, легенът трябва да е поставен на нивото на лактите, съветва woman.bg. Абсолютно е противопоказно миенето на пода или на чиниите в позата “рак” - прегърбени и с полусвити крака.

Това се отнася и до прахосмукачката – при почистването нейната дръжка трябва да се удължава достатъчно.Когато миете зъбите или лицето си, не стойте наведени над мивката. По-добре седнете на табуретка. Най-добре е мивката да е на ниво “под лактите”.

Почивайте, преди да сте се изморили съвсем. Ако преумората е свързана с продължително стоене или седене, трябва да промените позата. Главната задача е да отпуснете мускулите.

За тази цел е добре да легнете и постоите с вдигнати крака в продължение на 5-6 минути. Най-добрият начин за поддържане на мускулния тонус е дългата, бавна разходка. Две двучасови разходки всяка седмица са напълно достатъчни.

Важно е как ще почивате и през нощта. Препоръчителни са ортопедичните матраци, които успешно премахват болката от гърба. Предлагаме ви елементарен тест: поставете пластмасова бутилка с минерална вода върху матрака и седнете на 30-35 см от нея. Ако тя не пада, значи матракът е подходящ за вашия пълноценен отдих.Жените имат провокиращи фактори, като бременност и раждане, и затова те трябва да преодоляват по-големи трудности. Детето често се носи на ръце. Наднорменото тегло и големите гърди също създават проблеми на гръбначния стълб.

Спортът може да служи за профилактика на заболяванията на гръбначния стълб, но предварително трябва да се извърши преглед от терапевт или специалист по лечебна физкултура, който да определи възможните натоварвания.

Кръстът е едно от най-уязвимите места на гръбначния стълб. Ако болката в кръста веднъж се е появила, тя, за съжаление, рано или късно ще се върне. Вдигането на тежести от пода трябва да става много внимателно с изправени крака. Когато е необходимо да се наведете, краката трябва леко да се свият в коленете.

Навеждането с изправени крака е опасно за кръста. Ако се налага да извършвате физическа работа, с която не сте свикнали, започнете с по-малко усилия, а после постепенно увеличете натоварването. Специалният еластичен колан, поддържащ кръста, намалява риска.

Ако все пак ви е заболял гърбът, обърнете се за помощ към специалист. Този тип болка невинаги е свързана с пренапрежение на мускулите и може да бъде проява на заболяване на вътрешните органи.

Не трябва да чакате да останете без сили и тогава да търсите лечение при терапевт. Редовният контакт и консултациите със специалист ще ви помогнат да избегнете неприятните травми.Добави коментар