Болестта на мръсните ръце

547
Болестта на мръсните ръце

Хепатитът

Хепатитът е възпаление, което често се причинява от вирус. От петте различни вируса на хепатит (A, B, C, D и E), само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване. Според данни на Световната здравна организация, всяка година около 3-4 милиона души по света се инфектират с хепатит С.

Около 170 милиона души пък са хронично инфектираните, а повече от 350 хиляди умират годишно. Както хепатит В, така и хепатит С често е наричан "тихия убиец", тъй като хората могат години наред да живеят със заболяването, без да знаят, че са инфектирани.

Хепатит А (известен и като болестта на мръсните ръце) е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит А (HAV). За разлика от хепатит В и С, хепатит А не става хроничен. Въпреки че по време на болестта черният дроб се увеличава и възпалява, той заздравява напълно и без дълготрайни увреждания при повечето хора. След преболедуване на хепатит А се създава траен имунитет.

Поради начина си на разпространение вирусът на хепатит А има епидемичен характер и след това изчезва. Част от хората имат изградени антитела срещу вируса му, въпреки че не са имали клиничните признаци на болестта и не са се разболели. Вирусът на хепатит А много лесно се разпространява на места, където хигиената или санитарната култура са на ниско ниво.

Болните от хепатит В в България са около 450 000 души, а тези от хепатит С - 100 000. Това сочат неофициални данни, коментира Весела Савова, координатор на националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".

“Няма официална статистика и цифрите не могат да са напълно прецизни поради спецификата на самото заболяване - то често протича безсимптомно и болните не предприемат мерки нито за лечението си, нито за защита на близките си - в това се корени бързото разпространение, особено на хепатит В”, посочи Весела Савова.Как можем да се предпазим?

Поставяне на ваксина срещу хепатит А – най-добрият метод за превенция. Могат да се ваксинират всички над 12-месечна възраст. Важно е да се има предвид, че родените след 1992 г. са ваксинирани срещу хепатит В, но нямат задължително поставени ваксини срещу хепатит А. Родените преди 1992 г. нямат задължително поставени ваксини срещу хепатит А или В.

Спазване на добра лична хигиена – старателно миене на ръцете след ходене до тоалетна или смяна на памперси; използване на индивидуални кърпи и прибори при заразен член от семейството.

Внимателно измиване на плодовете и зеленчуците или обелване.

При контакт със заразен от хепатит – до две седмици след контакта Световната здравна организация препоръчва поставяне на ваксина за хепатит А. Допълнителна възможност е инжектирането на имуноглобулин.

Хепатитът и новородените

Новородените бебета с хепатит са много по-застрашени от развитието на аутизъм, сочат данните от ново изследване, проведено от американски учени.

Резултатите от изследването, публикувано в американско списание по педиатрия сочат, че бебетата, родени в Дания между 1994 и 2004 г., които са били болни от жълтеница (хепатит), е 67% по-вероятно да развият аутизъм.

Неонаталната жълтеница обикновено се причинява от прекомерното производство на билирубин - вещество, което може да бъде открито в жлъчката и е резултат от нормалното разпадане на червени кръвни клетки.

Хепатитът е факт при 60% от новородените и приключва на първата седмица след раждането, но продължителното излагане на високи нива на билирубин има невротоксични последици и може да причини проблеми в развитието на детето за цял живот.

В изследването учените са достигнали до заключението, че опасността от развитието на аутизъм е по-голяма, ако майката е имала други деца или ако детето е било родено между октомври и март. Опасността от развитието на аутизъм изчезва, ако детето е първородно или е било родено между април и септември.

Авторите на изследването предполагат, че сезонните различия може би се дължат на различните нива на излагане на дневна светлина, което има свое отражение върху развитието на болестта.

Разликата в опасността при първородните спрямо второ или трето дете може да се дължи на различните нива на антитела при жените, които са имали няколко бременности, или да отразява различната степен на достъп до здравеопазване в първите дни след раждането.

В Дания жените със здрави бебета, които са раждали преди това, се изписват малко след раждането. Тези, които раждат първото си дете, остават в болницата три или четири дни, като по този начин жълтеницата може да бъде диагностицирана, докато новороденото все още е в болницата.Добави коментар