Болестта на Крон все по-често поразява младежи

403
Болестта на Крон все по-често поразява младежи

Определянето на заболяването понякога отнема месеци, дори година

Болестта на Крон и язвеният колит са възпалително чревни заболявания, които все по-често се срещат при млади хора в творческа възраст. Това предупреди гастроентерологът проф. Симеон Стойнев, цитиран от вестник Монитор.

Пред Нова тв проф. Стойнев каза, че у нас има добра диагностика и лечение, което се покрива от НЗОК. Болестта на Крон е по трудна за диагностициране, защото при нея има локализация във всички части на тялото.

Определянето на заболяването понякога отнема месеци, дори година. Болестта на Крон е хроничен възпалителен процес на стомашночревния тракт, като може да порази всяка част на храносмилателната система. За разлика от нея язвеният колит може да се сбърка само с инфекциозно заболяване, като дизентерия например.

Според Димо Гатев от Българска асоциация по болест на Крон и улцерозен колит много хора, които страдат от чревни болести крият от работодателите заради страх от уволнение. Само тези, които имат ТЕЛК са защитени, допълни той. Димо Гатев разказа, че има сериозен проблем преди 15 години по време на бригада в САЩ. Тогава получил обилна кръвозагуба и се наложило да влезе в болница.

Добави коментар