Болестта на Алцхаймер...

39
Болестта на Алцхаймер...

... предвидима

Учени се опитват да спрат развитието на болестта на Алцхаймер 20 години по-рано преди появата на първите симптоми, се посочва в списание Nature.

Проучването е проведено върху няколко семейства с генетична предразположеност към заболяването и вероятността от развитие на Алцхаймер при достигане на 30-40-50-годишна възраст.

Изследователите сканират мозъка, изследват гръбначномозъчната течност и взимат кръвни проби, за да открият признаци, които се появяват обикновено преди психическите проблеми на деменция. Резултатите показват, че промените в дадени участъци започват 20 години преди появата на симптомите на заболяването.

Болестта на Алцхаймер се развива с различни темпове и минава през различни стадии, като се започне с леки когнитивни увреждания, затруднения при изпълнението на различни задачи и се стигне до тежка деменция и невъзможност за осъществяване на разговор или волеви контрол.

Болестта на Алцхаймер е бавно прогресиращо заболяване на мозъка, което се характеризира с постепенно отслабване и загуба на когнитивните способности – отслабване на паметта, неразбиране на причинно-следствените връзки, неспособност за планиране на действията, неспособност за изразяване и възприемане.

Учените смятат, че заболяването е резултат от повишеното образуване и натрупване на специфични протеини в мозъка, наречени бета-амилоиди, които увреждат нервните клетки.

Изследователите са на мнение, че предприемането на предварителен курс на лечение с лекарства, понижаващи нивото на амилоидните плаки, може да помогне цялостно за лечението и здравословното състояние при появата на болестта.

Изследването е още в стартов етап и е нужно да минат поне 20 години, за да се потвърди тезата на изследователите.Добави коментар