Болести дебнат от климатика

135
Болести дебнат от климатика

Колко често трябва да го чистим?

30% от алергиите се дължат на мръсния въздух в помещенията. Във времето на климатиците хората все по-рядко отварят прозореца. Какво крие непочистеният климатик и какво всъщност дишаме?

Климатикът може да бъде както полезен, така и доста коварен, предупреждават от bTV. Причината - във филтрите се задържат прахови частици, които са основната причина за замърсяването на въздуха в помещенията.

Стоимен Стоицов се занимава с поддръжка на климатици. Разказва, че все още се изненадва от това, което вижда в някои от уредите – „Уникално мръсни - натрупано по тях може би 1 сантиметър да кажем настилки - от прах и косми,, бактерии...”. А колко често трябва да почистваме климатика, за да дишаме чист въздух?

"Някъде се налага и всеки ден - като в заводи например, иначе вкъщи два пъти месечно", съветва специалистът.

И ако вкъщи човек сам може да измие филтрите на климатика си, в офисите нещата стоят по друг начин. От бранша казват, че сега е моментът за пролетното почистване.

Но и за профилактика. А тя ще струва около 20 до 40 лева. Експертите казват, че освен болестите, чистият климатик пести и от сметките за ток.Коментари

Коментар: 4
1zqjfn'"(){}:/1zqjfn;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjfn'"(){}:/1zqjfn;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар