Близо половин милион българи са с диабет

185
Близо половин милион българи са с диабет

През 2030 г. се очаква те да са почти един милион

В България от диабет страдат близо 500 000 души. През 2030 г. се очаква те да са почти един милион. Това съобщи проф. д-р Ивона Даскалова, началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във Военно-медицинска академия и председател на Българска диабетна асоциация. Проф. Даскалова подчерта, че това заболяване вече се превръща в световна пандемия.

Според медицинската статистика 20% от населението страда от затлъстяване, а 60 на сто от българите са с наднормено тегло. Хората с наднормено тегло са потенциална рискова група за развитието на преддиабет и диабет и оттам съответно на сърдечносъдови заболявания. По думите на проф. Ивона Даскалова, ранното откриване и лечение на метаболитния синдром може да окаже влияние не само върху превенцията на захарния диабет, но и на сърдечносъдовите заболявания. Тя дори подчерта, че профилактиката може да помогне на един пациент с преддиабет да не стига до диабет.

Пациентите с метаболитен синдром са изложени на два пъти по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и пет пъти по-висок риск за изява на диабет, отколкото при останалите хора, посочва вестник "Монитор". Също така при тях рискът за намаляване на продължителността на живота е значително по-голям, коментира пък доц. Даниела Попова, завеждаща Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Десетки столичани измериха безплатно кръвната си захар по време на инициативата „Заедно за превенция на диабета” пред лечебното заведение. Специалисти измериха още кръвното налягане, теглото и обиколка на талията на всички желаещи.

Участниците в инициативата засадиха дръвчета от вида планински ясен, като по този показаха символично ролята на начина на живот, на двигателната активност, на хранителния режим и дори на определени растителни съставки за подобряване работата на метаболизма. Според биотехнологичната медицина вече има напредък в тази област: патентованият екстракт от планински ясен повлиява върху благоприятно всички компоненти на метаболитния синдром.

Добави коментар