Бирата пази от остеопороза

80
Бирата пази от остеопороза

Тя е източник на силиций

Възрастните дами могат да се предпазят от остеопороза, като изпиват по една халба бира на ден, препоръчват британски учени. Изследователите от университета в Кембридж са установили, че пивото е идеалният източник за набавяне на силиций в човешкия организъм, съобщава Daily Mail. А този елемент играе съществена роля при обновяването на костната тъкан.

Въпреки че силицият се съдържа и в някои растения, той най-добре се усвоява посредством малца, който се използва от пивоварите при производството на кехлибарената напитка. Предишни изследвания доказаха пряката зависимост между количеството силиций, поемано чрез храната, и минералната плътност на костите.

Според ръководителя на проучването проф. Джонатан Пауъл бирата действа благотворно на костите с две свои съставки - етанолът, който забавя разграждането им, и силицият, който стимулира растежа на нова костна тъкан.

"При жените костната система се опазва под двойното въздействие на силиция и естрогена, отбелязва проф. Пауъл. Но с възрастта нивата на този хормон в женския организъм намаляват, така че те могат го да компенсират с по-високи дози силиций в хранителния си режим."

Една халба бира съдържа около 8 милиграма силиций, а това е една трета от препоръчителната дневна доза, от която се нуждаят жените.Коментари

Коментар: 1
бирата

е най-после някой да докаже че и бирата е полезна


  • 1

Добави коментар