Биосфенол А води до...

195
Биосфенол А води до...

... проблеми в поведението на момиченцата

Индустриалният химикал бисфенол А е довел до поведенчески проблеми при момиченца, чиито майки са били изложени на високи концентрации, докато са били бременни.

На 3-годишна възраст, момиченцата са показвали по-високи равнища на безпокойство, депресия и хиперактивност, отколкото връстничките си, чиито майки са били изложени на по-ниски концентрации.

Според изследването на Харвардското училище по обществено здраве, зависимостта е била по-отчетлива при момиченцата, "което подсказва, че те може да са по-уязвими от момчетата на излагането на бисфенол А преди раждането".Химикалът се използва при производството на пластмаси и лепила и се включва в опаковките на храни, пластмасови бутилки и контейнери, касови бележки и зъболекарски материали. Анализът използва данни от 244 майки и техните деца в района на Синсинати, Охайо.

Бисфенол А е бил открит при 85% от майките и 96% от пробите на децата, пише БГНЕС. Изследването потвърждава предишни проучвания за влиянието на химикала и е първото, което показва, че критичният период е по време на бременността. Поради малкият обем на извадката, авторите подчертават, че се налагат още изследвания.Добави коментар