Билките стават лекарства?

105
Билките стават лекарства?

Природните лекове да са медикаменти иска ЕС

Ще бъдат ли третирани билките като лекарствени продукти? Ще се наложи ли свойствата им да бъдат тествани с години и колко ще ни струва това? Това са само част от въпросите, които поражда директива на Европейския съюз, приета още преди седем години и влизаща в сила от 1 май 2011 г. Тя предвижда природните лекове да се обявят за медикаменти.

Фармацевтът Йонка Димитрова, че хората са сериозно притеснени от евентуалното изчезване на билки от пазара и бързат да се презапасят. В народната медицина се използват близо 350 билки, познати още от древността.

„За да може да се направи такъв препарат, който да има лекарствено предназначение, трябва да се изготвят изследвания - клинични, фармакологични, биохимични и т.н. - дадени са повече от 44 документа. За 10 години, откакто е излязла европейската директива, от 27 страни са успели да легализират по този начин само 200 препарата, като 90 са на англичаните, 70 са на немците, а другите се разпределят между останалите държави. А 17 от европейските страни не са легализирали нито един препарат”, обясни председателят на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов, цитиран от bTV.

Ако евродирективата започне да се прилага и у нас, дори и да се сдобиете с билки, няма да знаете за какво и как да ги използвате, защото информация за тях ще може да се дава, само, ако са легализирани като лекарства. Тази процедура обаче струва около 200 000 лева. “Това ще оскъпи билките, а и едва ли има билкар в България, който да може да си позволи да плати за легализацията”, заяви медикът и билкар Петър Димков.

Евродепутатът от ГЕРБ Илияна Иванова внесе известно успокоение по темата, като обясни, че всяка директива, приета от ЕС, дава известна свобода за това как точно да бъде приведена в действие в съответната страна-членка. “Ако компетентните органи у нас решат, че дадена билка отговаря на изискванията за лекарствен продукт, то тя ще може да продължи да се продава свободно”, каза Иванова.

Официалната позиция на Министерството на здравеопазването гласи, че няма да се налага билките да се регистрират в Изпълнителната агенция по лекарствата. “Това е невъзможно да се случи, тъй като те не са лекарства”, категорични са експертите от ведомството. Те поясняват, че директивата се отнася само за лекарствени продукти с растителен произход.Коментари

Коментар: 1
да, бе

да, бе, само това остава. и за билки да плащаме толкова, колкото за лекарства


  • 1

Добави коментар