Бичовете на века

109
Бичовете на века

Високото кръвно и диабета

Една трета от хората в света страдат от високо кръвно налягане - болест, отговорна за близо половината от смъртните случаи, в резултат на сърдечна криза или инсулт. Това показва Световната здравна статистика за 2012 г., публикувана от Световната здравна организация.

"Докладът е ново доказателство за забележителното увеличение на заболяванията, причинени от кардиопатиите и други хронични болести, най-вече в страните с ниски или средни доходи", заяви д-р Маргарет Чан, генерална директорка на СЗО. Тя допълни, че "в някои африкански страни до половината от възрастното население страда от високо кръвно налягане".

Най-малко хора с високо кръвно има в Канада и САЩ - само 20%, докато в бедни страни, като Нигер, те са близо 50%. За първи път Световната здравна статистика посочва данни за хората, страдащи от хипергликемия (висока кръвна захар). Средно една десета от хората в света страдат от диабет, но на някои острови в Тихия океан са засегнати 30% от хората.

Ако не се лекува, диабетът може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, цистит или бъбречна недостатъчност. Освен това статистиката показва, че затлъстяването се е увеличило значително във всички региони на света, съобщи БГНЕС. Според д-р Тиес Боерма, директор на отдел "Здравна статистика и информационни системи" към СЗО, "днес половин милиард души (12% от населението на света) са с наднормено тегло. Техният брой се е удвоил между 1980 и 2008 г.

Най-висок е процентът на затлъстяването в Америка - 26% от възрастното население, а най-нисък е в Югоизточна Азия (3%). Жените са по-застрашени от наднормено тегло от мъжете и следователно са по-изложени на опасност от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Незаразните болести са отговорни за близо две трети от смъртните случаи в света.Добави коментар