Безсимптомните деца могат да носят вируса със седмици

420
Безсимптомните деца могат да носят вируса със седмици

Децата и младежите, които имат леки или никакви симптоми на заразяване с коронавируса, несъзнателно могат да го разпространяват в продължение на седмици

Нови американски проучвания показват, че децата и младежите, които имат леки или никакви симптоми на заразяване с коронавируса, несъзнателно могат да го разпространяват в продължение на седмици. Ново, обезпокоително проучване върху децата засегнати от пандемията беше публикувано скоро, докато в много страни по света започва новата учебна година, съобщава БГНЕС.

Лекари от националната детска болница във Вашингтон установиха, че заразените деца могат да разпространяват вируса SARS-CoV-2 в продължение на седмици, въпреки че самите те не показват симптоми на COVID-19. В по-ранно проучване изследователи в Бостън доказаха, че децата и младежите, които са наблюдавали имат изненадващо високи показатели на концентрация на вируса.

Новото проучване, публикувано на 28 август на уебсайта на медицинското списание JAMA Pediatrics, е ръководено от Роберта Де Бази и Меган Дилейни, които анализираха данни от 91 деца в 22 болници в Южна Корея. „За разлика от американската здравна система, децата, които имат положителни тестове за COVID-19 в Южна Корея, остават в болница, докато не се възстановят напълно от инфекцията си“, казва Де Бази.

Според проучването, приблизително 22% от децата не са проявили никакви симптоми по време на болничния си престой, 20% са започнали безсимптомно, но по-късно развитли леки симптоми, а 58% са тествани симптоматично. Изследването също така показва големи разлики в продължителността на времето, в което децата остават заразни. Това време варира от три дни до три седмици. Една пета от асимптоматичните пациенти и приблизително половината от симптоматичните пациенти са били в състояние да предават вируса на SARS-CoV-2 три седмици след първоначалната инфекция, твърдят изследователите. 

Добави коментар