Безплатни прегледи за алергии

61
Безплатни прегледи за алергии

В 6 клиники в страната

В рамките на Третата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания от 21 до 25 ноември ще се проведат безплатни прегледи на пациенти с кожни алергии. В кожните клиники в София - към УМБАЛ „Александровска“, ВМА и „Токуда“, както и университетските кожни клиники в Пловдив, Плевен и Стара Загора, ще бъдат извършвани не само безплатни прегледи, но и алергологични тестувания с голяма точност.

Това съобщи на пресконференция председателят на Секцията по дермартоалергология към Българското дерматологично дружество доцент Жана Казанджиева. Тя обясни, че сред алергените най-агресивен е никелът, който се съдържа в обеци, капси, часовници, запалки, грим, но е много вероятно да го погълнем и с храна - шоколад, ядки, броколи и дуги. „Другият най-често срещан алерген на територията на нашата страна е прополисът“, посочи доц. Казанджиева.

„Настоящата кампания е фокусирана върху екземите, които са сред най-често срещаните кожни алергии в развитите страни. Близо 10 процента от всички хора поне веднъж в живота си са страдали от екзема на ръцете“, заяви д-р Развигор Дърленски от кожната клиника към „Токуда“. По думите му заболяването засяга предимно хора в активна възраст и води до дълга нетрудоспособност.

Доктор Дърленски съобщи, че кампанията ще постави началото на първото по-сериозно изследване на екземите у нас, като акцентът ще е върху причините за възникването им, честотата на случаите, проучване на наследствените фактори и прилаганото лечение. По думите му обобщените резултати от изследването ще могат да бъдат обявени през следващата година.

Алергията е реакция на организма към различни вещества, проявяваща се при непосредствен контакт с тях. Днес алергичните реакции се смятат за едно от най-често срещаните заболявания. Но за съжаление, надеждни методи на лечение, които позволяват пълното избавяне от болестта, не съществуват.

Алергията може да бъде предизвикана от прах, насекоми, животинска козина, цветен прашец, сперма, козметика, студ, слънчеви лъчи и какво ли още не. Проявите могат да бъдат както местни кожни реакции, така и хрема, конюнктивит бронхиална астма и т.н. Човек не винаги разбира, че това е алергия. През зимата например може да страдате от постоянна хрема и да отдавате това на отслабналия си имунитет, без да подозирате, че това може да е т.нар. алергия към студа.

И при най-малките подозрения за алергично заболяване трябва да се търси помощта на лекар-алерголог. Той ще проведе необходимите изследвания, ще постави диагноза и ще назначи лечение, което ще сведе до минимум проявите на алергията.

Последвайте ни и във Фейсбук.Добави коментар