Безплатни прегледи при стоматолог

137
Безплатни прегледи при стоматолог

Всяко трето дете няма четка за зъби

Хигиенните навици на децата ни са доста занемарени, сочи национално проучване, извършено по поръчка на Министерството на здравеопазването, чиито резултати са направи плашещи. Оказва се, че всяко трето дете изобщо няма четка за зъби.

Данните от проучването цитира на пресконференция днес стоматологът д-р Катя Славова. Според данните от проучването една трета от децата до 18-годишна възраст (33%) имат и поне по един изваден постоянен зъб.

До това водят прекомерното консумиране на въглехидратна храна, липсата на орална хигиена и нередовните профилактични прегледи. Оказва се, че родителите не водят децата си при стоматолог дори и за задължителните безплатни прегледи, осигурени от здравната каса.Друго проучване, извършено сред 720 деца в София и областта, показва, че една трета от децата имат ортодонтски аномалии. По думите на д-р Славота тези аномалии се дължат на вредни навици и лош начин на хранене. Един от вредните навици, които докарват ортодонтски аномалии, е смученето на биберон, натопен в мед, смученето на палеца, бутането на зъбките с език, наличието на трета сливица и дишането с отворена уста – още в бебешка възраст. Това са част от причините за изкривяването на зъбната подредба. Ранното отбиване на бебето от кърмене го провокира да компенсира инстинкта за сукане, обясни специалистът.

Половината от населението на България има поне по един изваден зъб. Над 53% от хората не посещават редовно зъболекар. 8% не мият зъбите си никога. 38% ги мият веднъж дневно – сутрин или вечер, по избор.

Това сочат финалните резултати от национално проучване за денталната култура на българите, което беше направено през 2010 година сред 2300 души от 14 населени места – градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Димитровград, Троян, Мирково, Златица, Ивайловград и Белене и селата Баните и Момчиловци.Средно 7 са липсващите зъби на българина, от които 4 са загубени в резултат на кариес и неговите усложнения. Средно всеки от нас има по 2 поразени от кариес и нелекувани зъби, както и по 5 пломбирани. Кариесът е разпространен сред повече от 90% от населението на страната.

Българите не посещават зъболекар най-често поради липса на оплаквания, недостиг на средства или страх от дентални манипулации.

На Световния ден на усмивката - 7 октомври ще се проведат безплатни прегледи на всички желаещи, съобщи д-р Венцислав Стоев от Асоциацията на денталните мениджъри.

Кабинетите, в които ще се извършват прегледите, ще бъдат публикувани в сайта на асоциацията.Добави коментар