Безплатна профилактика на първите зъбки

175
Безплатна профилактика на първите зъбки

В кюстендил и Дупница

Национална програма на Министерство на здравеопазването предвижда безплатно покриване със силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата на възраст от 5 - 6 до 9 години. В Кюстендилска област ще работят по нея 7 стоматолози (5 в Кюстендил и 2 в Дупница), съобщи областният координатор на програмата д- р Нина Стоилкова.

"За първи път от 20 години министерството отпуска средства за профилактика на оралното здраве на децата. Първият постоянен зъб пораства между петата и шестата година на детето. Тези 6-ти зъби се развалят най-бързо, обикновено на тях поставяме първата пломба, когато детето е в първи клас. Тези зъби нямат твърд емайл, а силанта го запазва за няколко години, докато узрее, това става след като детето навърши 9 години", каза д-р Стоилкова.

Профилактиката ще се извършва в месеците октомври и ноември. Родителите сами избират при кой зъболекар да заведат детето си.

"Изисква се време за работа, не боли, но е хубаво родителите да предупредят децата си, че нещо добро ще се прави за тях. Зъбите само се почистват с четката на машината. Важно е да се знае, че не се плаща нищо, включително и потребителска такса", каза още стоматологът. С предимство ще се ползват децата между 5 и 6 години.Ето и списъкът на стоматолозите, които ще работят по националната програма в областта:

В Кюстендил:

- д- р Нина Стоилкова, ул. "Гороцветна" №60
- д- р Даниела Игнатова, ул. "Ал. Димитров" №17
- д- р Маргарита Мотикарова, ул. "Места" №2
- д- р Людмила Мицова- Самоковлийска, ул. "Хан Крум" №10
- д- р Камелия Васева, ул."Бузлуджа" №3

В Дупница:

- д- р Ценка Величкова, ул. "Тютюнева долина" № 24 (до жп гарата)
- д- р Красимира Чорбаджийска, ул. "Солун" №4 (Старата поликлиника)

 Добави коментар