Безплатна банка за стволови клетки

446
Безплатна банка за стволови клетки

През 21 век идва краят на нелечимите болести

Банка за безплатни стволови клетки вече работи в Университетската болница по акушерство и гинекология „Майчин дом“. От май месец има вече над 60 проби на доброволно дарени стволови клетки от кръв от пъпна връв, съобщиха от „Майчин дом“. Това е първата безплатна банка у нас. Запасите й ще могат в скоро време да спасяват поне 200 живота годишно не само на деца, но и на възрастни, съобщиха от лечебното заведение.

Проектът се осъществява от Университетската болница „Майчин дом“ в София и Александровска болница по Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки.

Знае се, че стойността за вземането, обработката и съхраняването на стволови клетки е доста висока (4 000 – 6 000 лева) и не всяко семейство може да си го позволи. В тази програма майките доброволно даряват кръвта от пъпна връв без да заплащат за процедурата. По този начин освен за нуждите на своите деца, те даряват безвъзмездно стволови клетки и за пациенти, при които са налице медицински причини за извършване на алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки и биологичният материал е съвместим с показателите на техните рожби.

Според научните открития стволовите клетки могат да се използват за лечение на повече от 80 заболявания. Съвременната медицина е достигнала огромно развитие в тяхното съхранение и използване, което позволява на хора с вродени или придобити заболявания да се върнат по-бързо към нормален живот.Какво представляват стволовите клетки?

Те са „резервни части“ на човешкия организъм, служат като биологична регенеративна система и имат потенциала да се превърнат във всеки вид телесни клетки (кръвни, мускулни, нервни и т.н.).

Как се извличат стволови клетки?

Стволовите клетки се извличат предимно от кръвта на пъпната връв, което трябва да стане до 30 секунди след раждането и отрязването на пъпната връв. Цялата процедура трае около 5 минути, необходимо е да се събере възможно най-голямо количество кръв, и е напълно безопасна за здравето на майката и бебето.

Вторият начин на вземане на стволови клетки касае т.нар. мезенхимни стволови клетки, които се намират извън и около съдовете на пъпната връв и за чието извличане е необходима част от пъпната връв с дължина около 15 см. Извлечените оттам клетки не се смесват с клетките, които произлизат от пъпната връв.Стволовите клетки от тази област могат да се преобразуват в нервни, костни и хрущялни и са бъдещето на регенеративната медицина. Има и възможност стволовите клетки да се събират от плацентата.

През 2003 г. в САЩ се откриват стволови клетки в млечните зъби при децата. Това дава възможност на родителите, които не са успели да запазят стволови клетки на детето си в момента на раждането му, да поискат запазване на такива от млечен зъб.

Научните изследвания показват, че стволови клетки, извлечени от мастна тъкан, имат възможност да активират регенеративните процеси в човешкото тяло и са ключът на антиейджинг терапията. В момента 90% от изследванията в САЩ са върху стволовите клетки.

Защо е важно да се съберат възможно най-много стволови клетки?

Какво количество стволови клетки се използва за лечението на пациента, зависи от теглото му. За един възрастен е необходим материалът, извлечен от пъпната връв на две деца. Най-подходящи при лечението са стволовите клетки от семейството, защото присадка от семейството най-рядко се отхвърля от пациента.През 21 век идва краят на нелечимите болести

Стволовите клетки се прилагат при лечение на болести като диабет, левкемия, церебрална парализа, Болестта на Паркинсон, при синдром на костномозъчна недостатъчност, Болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания, злокачествени заболявания на кръвта, на имунната система, наранявания на гръбначния стълб, сърдечни удари, метаболитни нарушения, хемофилия, остеоартрит и др.

Стволовите клетки от кръвта на пъпната връв са бъдещето за деца с церебрална парализа. Прилагат се и за лечение на сърдечносъдови, офталмологични, ортопедични, неврологични и ендокринни заболявания. Изключително интересни са резултатите от тяхното приложение при деца с аутизъм.

Защо е добре да се съхраняват стволовите клетки?

Днес те се използват за регенерация на кръвта, при различни автоимунни, костни и кожни заболявания, за регенерация на миокарда след прекаран инфаркт, за възстановяване на нервна тъкан след наранявания, за възстановяване на органи като черен дроб, бъбреци, панкреас. Съхранението на стволови клетки в постоянни условия под течен азот при температура минус 196 градуса по Целзии позволява запазването им практически за неограничен период от време, като ги прави готови за употреба във всеки един момент.Коментари

Коментар: 4
Стволови клетки

Това е страхотно! Дано час по-скоро има излекувани деца .

Коментар: 3
Коментар: 2
Коментар: 1
lagi

zahto lagete xorata ne vi li e sram toku shto zvanqx i vav dvete bolnici znaete li kolko othaiqni roditeli ima iskat da namerqt rehenie za decata si besramnici


  • 1

Добави коментар