Без белина по време на пролетното почистване

295
Без белина по време на пролетното почистване

За да не боледуват децата

Продуктите за чистене, съдържащи белина, са изключително опасни за децата, изясниха учени от Белгия. По думите им, децата, които живеят в свръхчиста среда, се разболяват 20 % по-често от грип, тонзилит и пневмония.

Много родители редовно използват белина в борбата с бактериите и за да блестят домовете им от чистота. Действително, белината убива патогенните микроорганизми. Същевременно обаче химическото вещество прави децата по-податливи на заболявания като грим, тонзилит и други инфекции, обясняват белгийските изследователи.

Те са установили пряка връзка между ежеседмичното използване на продукти с белина в дома и честотата на детските инфекции, особено такива, поразяващи дихателната система. Белгийците са стигнали до извода, че пасивното въздействие на белината повишава с 20 % риска от заболяване с грип в рамките на една година. Редовната чистене с белина води и до повишаване на вероятността за рецидив на тонзилит с 35 %.Учените призовават да използваме по-малко белина. Апелът им е отправен предимно към държави като Испания, например, в които белината се използва в 72 % от домакинствата. Статистика показва, че в страни като Финландия пък едва 7 % от домакините използват белина, за да поддържат изрядна чистота в къщите си. Фактите сочат, че в испанските училища се чисти с белина, докато във финландските – не.

Лети, лети и се лепи!Логично обяснение за неблагоприятното въздействие на белината върху здравословното състояние на децата е наличието на определени вещества в хлорните почистващи препарати. В тях влизат редица съставки, които предизвикват повреждане на повърхността на белодробните клетки, което води до възпаления и спомага за развитието на инфекции.Добави коментар