Белтък убиец ще лекува рак

128
Белтък убиец ще лекува рак

За първи път е изолирана молекула, която стимулира имунитета

Открит е белтък, който превключва имунната система в режим “турбо” срещу всякакви вируси и всички видове рак. Това е научен пробив, който, според откривателите от лондонския “Импириъл колидж”, цялостно ще “промени правилата на играта при лечението на рака”. Вече се разработва генна терапия на базата на новия белтък и се очаква до 3 г. да започне проучването ѝ върху хора, съобщи авторитетното научно сп. “Сайънс”.

“Много сме развълнувани, тъй като открихме белтък, който възбужда имунната система срещу рака по съвсем различен начин”, казва проф. Филип Аштън-Рикхарт, имунобиолог от колежа, цитиран от вестник "24 часа". “Този белтък е напълно непознат. Никой досега не го бе виждал, никой не предполагаше, че съществува. На вид и като функция не прилича на никой друг.”

Белтъкът е наречен молекула за емулсия на лимфоцити (ЛЕМ). Той стимулира образуването на Т-клетки, които са имунните убийци на рака. В нормалния случай, щом имунната система засече ракови клетки, тя се активизира за борба с тях, като изпълва кръвния поток с Т-клетки. Те обаче бързо свършват и туморът остава недоубит. Новият белтък дава толкова мощен тласък на имунитета, че Т-клетките са в изобилие.

Вижте още: Кои хора са застрашени от рак

Откритието е направено при опити с мишки. При тях ЛЕМ увеличил 10 пъти производството на Т-клетки. Оказало се, че белтъкът се синтезира и от човека и вероятно има същия ефект. При новата терапия с ЛЕМ Т-клетките на болни от рак ще бъдат обработвани с белтъка и после ще се инжектират обратно в тялото.

Откритието предизвиква и ентусиазъм, но и по-сдържани реакции в медицинските среди. “Това е голям пробив в начина на мислене, но не е сигурно, че е панацея”, коментира за “24 часа” гастроентерологът проф. Захарий Кръстев, който има дългогодишен опит с имунотерапия при тумори. По света и в България има случаи на овладяване на рака чрез този подход, но той още не е регламентиран в терапевтичните протоколи и се води експериментален.

“Имунотерапия има и в момента, въпросът е да се прилага контролирано. При рака тя изисква дълго време, за да подейства”, допълни проф. Кръстев. Според него е важно регулаторните органи да допуснат нови правила за бързо изпитване на това вещество и да се даде възможност за експериментални групи от тежко болните и да се сравнява новата терапия срещу съществуващото поведение.Добави коментар