Бебето на ваксинирана срещу COVID-19 се роди с антитела

96
Бебето на ваксинирана срещу COVID-19 се роди с антитела

Антитела са открити и в кърмата на родилката

Бебето на ваксинирана срещу COVID-19 туркиня се е родило с антитела, съобщава турският в. "Дейли сабах", цитиран от Нова телевизия.

Зейнеп Аслъ Каплан, която работи в родилната клиника на болница в Анкара, е била ваксинирана с две дози от китайската ваксина "КоронаВак". Каплан е получила първата доза в 29-ата гестационна седмица на бремеността си, а втората - в 33-тата седмица. Жената е родила преди 20 дни - в 38-ата седмица на своята бременност.

Пред турската агенция ИХА Каплан съобщи, че направените изследвания са потвърдили наличието на антитела у новороденото. Туркинята каза още, че има антитела и в кърмата й и сега следят дали и те ще бъдат предадени на новородения й син.

Главният лекар на клиниката проф. Йозлем Моралоглу Текин съобщи, че са започнали да събират данни за ваксинацията на бременни здравни работнички, които вече са родили. Тя посочи, че са запознати с известните сведения за прилагане на ваксините на Moderna и Pfizer при бременност и кърмене, но добави, че е нужна повече информация. "Обърнахме се към здравното министерство за провеждане на проучването", добави лекарката.

Добави коментар