Бебетата и закаляването

355
Бебетата и закаляването

Препоръчителен ли е климатикът?

Закаляването на новородените е профилактика, с която се цели да се повишат защитните сили на детския организъм, така че по-лесно да възприема отрицателните действия на атмосферното влияние, обясни педиатърът д-р Стоянка Симеонова в предаването на Нова телевизия "На кафе".

Претоплянето и охлаждането са еднакво вредни за детето, тъй като претоплянето води до зачервяване, обрив, неспокойствие, дори до повишаване на температурата, разстройство и повръщане.

Температурата на стаята, в която стои детето, е добре да бъде около 22-24 градуса през първия месец, като след втория тя се намалява с по един градус. Не бива да стига под 18 градуса. През нощта е хубаво градусите да са по-ниски.

Д-р Симеонова допълни, че през зимата е добре, вместо да отваряме прозорците, да използваме въздухопречиствател. Хубаво е да се прилагат и водни процедури преди същинското къпане.

Опитът от САЩ показва, че там педиатрите съветват бебетата да се извеждат често навън, но не преди да са навършили две седмици. Въпросът за закаляването обаче е специфичен и зависи от културното различие на хората там.

Задължителен обаче е крем против слънце в топлите дни. Странен съвет в САЩ, спрямо българските разбирания, е бебетата да спят на климатик. Обяснението е, че топлината и влагата увеличават внезапната смъртност при новородените.

Д-р Симеонова обаче заяви, че между влагата и смъртността няма връзка. В тази връзка коментира, че климатиците са противопоказни.

В Италия пък закаляването е концепция, която не съществува. Има общи съвети за това как да се поддържат децата, за да не им е прекалено топло или студено.

Важен съвет от там е, че не трябва да се съди по студенината на ръчичките им за това дали им е топло или студено. Това се проверява от вратлетата им.Коментари

Коментар: 5
Коментар: 4
1zqjme'"(){}:/1zqjme;9

Коментар: 3

1zqjme'"(){}:/1zqjme;9

Коментар: 2
Коментар: 1

Az sinut mi samo na klimatik sum go gledala. Rodi se v na-toplite dni i edin den izob6to ne se subudi - 4ak na klimatika v bolnicata. Ot togava prez liatoto e vklu4en neprekusnato, no ne v staiata kudeto spi.


  • 1

Добави коментар