Бебешко акне

949
Бебешко акне

То не е запазена марка на пубертета

Акнето не е запазена марка само на тийнейджърите през пубертета. И малките бебета също имат подобен проблем с кожата, който се нарича бебешко акне. Всъщност, това са малки бели пъпки, най-често с връх, които се появяват в първите месеци след раждането. Най-често те са по бузките, челото, брадичката, а понякога и по гърба на новороденото.

На какво се дължи?
Бебешкото акне е резултат от преминалите през плацентата в бебето хормони на майката. Тъй като черният дроб на детето е незрял, той не може да ги разгради и те водят до така наречените "хормонални пъпки". За появата им допринасят и недоразвитите пори на кожата на бебето. Причината може да е и в приеманите медикаменти по време на бременността, както и ако на детето се дават лекарства.

Как се лекува?
В никакъв случай пъпките не се изстискват или третират със спирт или кремове. Можете да ги почиствате с тампонче с преварена вода няколко пъти на ден. След всяка процедура трябва да попиете. Не забравяйте обаче, че твърде честото миене също може да влоши положението. Най-често пъпките отминават от само себе си за няколко седмици. Ако акнето не се изчисти в рамките на три месеца, е добре да се консултирате с педиатър.

За козметиката
За бебешкото акне не е необходимо да използвате каквито и да било кремове. Достатъчно е да миете лицето на бебето с мек сапун, предназначен за новородени. Избягвайте използването и на агресивни прахове за пране и омекотители - изберете продукти, които са предназначени специално за бебета.Добави коментар