Бъркат сенната хрема с настинка

192
Бъркат сенната хрема с настинка

2 млн. са с алергичен ринит, повечето не понасят полени

2 млн. българи страдат от сенна храма (алергичен ринит), алармират алерголозите. С идването на пролетта започват и проблемите им - хрема, зачервяване и сълзене на очите.

При някои хора симптомите на алергичния ринит се проявяват целогодишно, провокирани не само от полени, а от различни дразнители: домашна прах, плесен, домашни любимци или някои медикаменти. Сенната хрема често може да бъде объркана с обикновена настинка, но за разлика от настинката, продължителността й е по-дълга и не е съпроводена от висока температура, предупреждават алерголозите.

При наличието на симптоми пациентите се подлагат на кожно-алергични проби, като при положителна реакция към някои от алергените се наблюдава подуване и зачервяване на кожата, посочва вестник "Стандарт".

След диагностициране на алергичния ринит заболелите не се подлагат веднага на медикаментозно лечение, а първо се провежда профилактика: стоене вкъщи през деня със затворени прозорци, честа промивка на носа, за да се отмиват алергените, и излизане навън след дъжд единствено с маска.Добави коментар