Барби лекарство

69
Барби лекарство

Опасно лекарство се продава свободно в интернет

Белгийската полиция конфискува 400 бутилки със забранения за продажба в страната препарат меланотан. Той се използва за придаване на изкуствен тен и е популярен като "Барби лекарство", защото потребителите му започват да изглеждат като модела на кукла Барби с тен.

Меланотан се използва от професионалните културисти, защото придава на кожата приятен загар, който изглежда добре на състезателния подиум. Препаратът представлява изкуствен хормон, който стимулира образуването на тъмен пигмент.

Акцията в Белгия е била проведена след сигнал на жена, чиято кожа пострадала значително.

Анализите показват, че в някои партиди се съдържа инсулин. Ако се приеме от хора, които нямат диабет, те могат да пострадат. Ако се приеме неправилна доза, или се използва неправилно, човек може да изпадне дори в кома, посочват специалистите, цитирани от БНТ.

Лекарството е забранено за продажба в Белгия, България, Великобритания и други европейски държави. Проверка обаче показа, че препаратът се продава свободно от базиран във Великобритания сайт, като се предлага доставка до целия свят, а цената започва от около 30 евро.

Лекарите предупреждават, че безразборното използване на "Барби лекарството" е опасно.Добави коментар