Български хирурзи спасиха 4-месечно бебе

343
Български хирурзи спасиха 4-месечно бебе

4-месечно момиченце живее благодарение на едни от най-добрите лекари у нас

4-месечно момиченце живее благодарение на едни от най-добрите лекари у нас – детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” и проф. Никола Владов от ВМА. Светилата обединиха усилия в първите дни на 2018 година и извършиха резекция на черния дроб по повод голяма туморна формация, която обхваща едната половина на дроба и изпълва цялата коремна кухина. Образуванието, с размер на детска главичка, е открито случайно.

Семейството веднага е насочено към лекар в София, който пък го препраща към д-р Цветко Георгиев от „Пирогов”. В университетската спешна болница, известна с уникалните си детски клиники и отделения, веднага са извършени редица изследвания. Те показват, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо. Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов.

„Поради спецификата на тумора се обърнах към проф. Владов”, сподели пред медиите д-р Цветко Георгиев, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че при подобни хемангиоми, лекарите първо чакат детето да порасне и тогава го оперират. Според корифеите в хиругията, не е новост, че детето се е родило с тумор. Толкова голям, обаче се среща рядко. В този случай обаче не е така.„Тук бяхме лимитирани от към време! Стабилизирахме състоянието на детето, подготвихме го за операция и я направихме”, обясни шефът на детската хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Проф. Владов пък подчерта, че такава операция е предизвикателство, независимо от опита. За д-р Георгиев по-подходящ хирург от проф. Владов няма: „Видяхме в действие една великолепна техника!”, издаде детайли за работата на проф. Владов пироговският детски хирург д-р Георгиев.

Усилията, които обединиха в името на живота и здравето на малката пациентка, дадоха чудесен резултат – показаха как добрата колаборация между отделните болници и специалисти води до спасяването на детските живот и здраве. Проф. Владов посочи, че с всеки изминат път и случай, колаборацията между двете болници става все по-добра. „Като събрахме двата опита се получи това!. Тази колаборация ще направи възможно децата да бъдат лекувани в България. Мисля, че това е пътят за колаборация на болниците.”

Проф. Владов отбеляза още, че му прави впечатление, че и колаборацията, и условията в „Пирогов” стават по-качествени. Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация. Сега младата госпожица е настанена в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на „Пирогов”, под зоркия поглед на д-р Цветко Георгиев и екипа му. Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка – тя ще води нормален начин на живот, а тя им се отблагодарява с усмивки.

Добави коментар