Българките стават дебелани

335
Българките стават дебелани

През 2030 г. в България ще има най-много дебели жени от страните в Европа

През 2030 г. в България ще има най-много дебели жени, в сравнение с останалите страни в Европа. Това показва доклад, изнесен на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага. Ако сегашната тенденция се запази, след 15 години 89% от дамите у нас и в Белгия ще са с наднормено тегло или затлъстели, сочи доклад на експерти от Световната здравна организация (СЗО) в Европа и Британския здравен форум.

В първата категория попадат тези с индекс на телесната маса над 25, а във втората - с индекс над 30. Индексът на телесната маса се изчислява, като се раздели теглото в килограми върху височината в метри на квадрат. Изследването обхваща 53 страни, повечето от Европа, като СЗО предупреждава, че Старият континент ще се сблъска с истинска епидемия от затлъстяване през 2030 г.

Прогнозата сочи, че след България и Белгия тогава най-много дебели жени ще има в Ирландия (85%), Австрия, Исландия, Латвия, Турция, Гърция, Люксембург, Чехия (64%). При мъжете "първенец" е Узбекистан (90%), следван от Ирландия, Исландия, Латвия, Литва, Естония, Испания, Чехия, Гърция (77%). Българите не са в топ 15.

Вижте още: Най-бързите и ефективни диети

Данните показват, че Холандия ще е най-малко засегната, като се прогнозира, че там мъжете с наднормено тегло ще намалеят с 5% до 49%, а затлъстелите ще са едва 8% спрямо 10% през 2010 г. Според доклада най-застрашени от увеличаване на процента на дебелите хора са Гърция, Испания, Швеция и Чехия, съобщи вестник "Труд".

„Ако сега предприемем действия на база на изнесените данни, можем да попречим тези предвиждания да се превърнат в реалност“, посочи д-р Жоао Бреда от регионалния офис за Европа на СЗО. Докладът цитира и проучване от ноември миналата година, според което затлъстяването и наднорменото тегло причиняват около 500 000 случая на рак годишно.

Посочва се още, че хората с такива проблеми са далече по-податливи на диабет, сърдечно-съдови заболявания, артрити. СЗО припомня, че от 1980 г. затлъстяването непрекъснато се увеличава, като се отчита, че 1.9 млрд. души, или 39% от цялото население, сега са с наднормено тегло. Стряскащо изглеждат и данните, че към 2013 г. 42 млн. деца на възраст до 5 години са били дебели.Добави коментар