България с висок холестерол

41
България с висок холестерол

Оказва се, че нивата на холестерол варират според държавата

Нивата на холестерола варират според държавите, а България е с едни от най-високите показатели, установи американско проучване.

Eкипът на д-р Елизабет Магнъсън от института "Сейнт Люк" в Канзас сити констатира, че нивата на високия холестерол зависят от икономическия просперитет на съответните нации и от достъпа до квалифицирана медицинска помощ.

Държавите, в които населението разполага с по-високи доходи и с по-ефективна здравна система, имат по-ниски нива на холестерол сред проблемните пациенти. Нивата на висок холестерол варират от 73%, констатирани в България, до 24%, регистрирани във Финландия.Силно поразена е Източна Европа и особено страната ни, Литва, Румъния, Украйна, Унгария и Русия. Тези държави са с не много добри икономически показатели и имат изоставане в здравните системи.

Хората с висок холестерол в САЩ са като тези в останалия развит индустриален свят, констатира проучването. Показателите им са сравними с тези на пациентите в Австралия, Канада, Финландия, Израел и Великобритания, съобщи bTV.

Но разходите на САЩ за здравеопазване са значително по-високи, отколкото в останалите развити държави. Изследването на Елизабет Магнъсън беше публикувано в изданието Circulation.Добави коментар