Бактерии в пилетата

118
Бактерии в пилетата

Особено опасни са, защото са резистентни на антибиотици

Пилешкото месо в германските супермаркети в голямата си част е замърсено с бактерии, резистентни на антибиотици. Тревожния сигнал подадоха германски еколози след проверка в пет града на страната.

Еколозите закупили прясно пилешко месо в няколко от най-популярните супермаркети в Кьолн, Берлин, Хамбург, Нюремберг и Щутгарт. Изпратили 20 проби за анализ. В 12 от тях са открити резитентни на антибиотици бактерии.

Опасното е, че при приготвянето на тези пилета може резистентни на антибиотици бактерии да преминат в човешкия организъм и да застрашат здравето, казват еколозите, цитирани от БНТ.Последиците може да са смъртоносни, ако хора със слаб имунитет се разболеят от инфекции, лекувани с най-разпространените антибиотици. Устойчивостта към тях и мутацията на бактериите се е развила заради масовото използване на антибиотици в интензивното животновъдство.

Без тези медикаменти отглеждането на много животни в тясно пространство не е възможно. Тази седмица правителството в Берлин ще внесе проект за промяна в закона за лекарствата.

По-строгия закон цели да се сведе до необходимия абсолютен минимум използването на антибиотици при животните. Новият закон трябва също да увеличи контролните пълномощия на местните власти.Добави коментар