Азбука на витамините

207
Азбука на витамините

Вижте къде се съдържат в най-големи дози и до какво води недостигът им

Витамин А - аксерофтол, ретинол

Мастноразтворим витамин, който е много важен за зрението, участва в растежа на кожата и лигавиците. Съдържа се в рибеното масло, черния дроб, яйцата и млякото. Под формата на провитамина каротин го има в морковите, спанака, кайсиите, чушките, доматите и тиквата. Недостигът му може да доведе до кокоша слепота, както и до забавяне на растежа. При предозирането му се наблюдава главоболие, увеличение на черния дроб, спиране на растежа, болки в костите и ставите, суха, лющеща се кожа.

Витамин В1 - тиамин, аневрин

Водоразтворим витамин, участващ в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините. Съдържа се в зърнените храни, бирената и хлебната мая, в ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко. При недостига му се наблюдава мускулна слабост, може да доведе до бери-бери и полиневрит. Бери-бери се характеризира с поражения на периферните нерви на крайниците, разстройства на сърдечно-съдовата система и отоци. При полиневрита се наблюдава вяла парализа, с почти липсващ мускулен тонус, невъзможност да се извършват волеви движения и атрофия на двигателнате мускулатура.

Витамин В2 - рибофлавин, лактофлавин

Водоразтворим витамин, който участва в клетъчните окислително-редукционни процеси. Съдържа се в зърнените храни, бирената и хлебната мая, в ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко. Недостигът му може да доведе до възпаление на устните, езика, роговицата на окото, както и до забавен растеж.

Витамин В3 - никотинамид, ниацин, витамин PP

Водоразтворим витамин, който участва в клетъчните окислително-редукционни процеси. Съдържа се бирената мая, черния дроб, месото, бобовите и зърнени храни. Липсата му води до пелагра - болест, която се проявава пролет и есен, с начални симптоми загуба на апетит, отпадналост, диарии, безъние.

Витамин В5 - пантотенова киселина

Водоразтворим витамин, който участва в състава на клетъчните ензими. Намира се в бирената мая, черния дроб, бъбреците и яйцата. Рядко се наблюдават последици при неговия недостиг.

Витамин В6 - пиридоксин, адермин

Водоразтворим витамин, участва в обмяната на аминокиселините и мазнините. Съдържа се в бирената мая, черния дроб, месото, яйцата, млякото, както и в бобовите храни. Недостигът му води до увреждане на кожата, лигавиците, нервната система и до анемия.

Витамин В9 - фолиева киселина, фолацин, витамин М

Водоразтворим витамин, който взима участие в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването и растежа. Намира се в бирената мая, зелените зеленчуци, черния дроб и месото. Недостигът му води до анемия, стомашно-чревни увреждания, както и до забавяне на растежа. Приемът му е много важен в началните месеци на бременността.

Витамин В12 - цианкобаламин

Водоразтворим витамин, който стимулира и регулира кръвообразуването, участва в обмяната на нуклеиновите киселини и в изграждането на миелина на нервните клетки. Съдържа се в черния дроб, бъбреците, месото и млякото. Липсата му води до пернициозна анемия, при която се наблюдават умора, задух, сърцебиене, липса на апетит, мускулна слабост, както и отслабване на паметта.

При предозиране на витамините от В групата се наблюдават тежки алергични симптоми, нервнопсихични нарушения, безсъние, нарушение на сърдечната дейност, увреждане на черния дроб.

Витамин С - аскорбинова киселина

Водоразтворим витамин, който участва в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира естествения имунитет. Съдържа се в пресни плодове и зеленчуци, в по-големи количества в шипки, цитрусови плодове, люти чушки, касис, ягоди, пипер, магданоз, коприва, спанак. При системен недостиг настъпва скорбут и намалена съпротива към инфекции. До скоро се смяташе, че приемът му в големи дози не е вреден, но последните изследвания показват, че предозирането му може да доведе до нарушение на образуването на костите (специално при подрастващи), анемия, нарушение на обмяната на веществата, чернодробно увреждане, разстройство на бременността.

Витамин D - калцитриол

Мастноразтворим витамин, който регулира калциево-фосфорната обмяна в организма. Намира се в рибено масло, яйца, черен дроб, краве масло, мляко, образува се в кожата от провитамин (ергостерол) под действието на УВ лъчи. Недостигът му води при възрастните до остеомалация, а при децата до рахит. Остеомалацията се наблюдава най-вече при жените - поради намалението на фосфора и калция в кръвта костите омекват и се изкривяват. При рахита се забавя процесът на втвърдяване на костите и те често се деформират. Поемането на големи количества от витамин D, което често се наблюдава при децата, води до загуба на апетит, повръщане, апатия и забавяне на растежа.

Витамин Е - токоферол

Мастноразтворим витамин, който участва в процесите на размножаването, необходим е за оплождането и износването на плода. Съдържа се в житните зародиши, растителните масла, зелените зеленчуци, черния дроб, яйцата и млякото. Има наблюдения, че при животните води до стерилитет и аборт.

Витамин К - филохинон

Мастноразтворим витамин, който е фактор на кръвосъсирването. Съдържа се в зелените зеленчуци, яйца, мляко, черен дроб, месо, синтезира се от чревните бактерии. Липсата му води до хеморагична диатеза - болестно състояние, при което болните имат повишена склонност към кръвотечения.Добави коментар