Аутизмът все по-разпространен

75
Аутизмът все по-разпространен

Тревожни данни от Южна Корея

Едно на всеки 38 деца в Южна Корея може да страда от аутизъм, сочат резултатите от ново изследване. Високият брой показва, че аутизмът е глобален проблем, който често не бива диагностициран, смятат изследователите.

С 2.64 % от общия брой на децата Южна Корея далеч изпреварва САЩ и Европа. В тях страдащите от заболяването се оценяват на 1%. Проучването с участието на 55 хиляди деца на възраст от 7 до 12 години показва, че аутизмът може да е по-разпространен, отколкото се смяташе.

Доктор Юн Шин Ким от университета в Йейл подчерта, че и изследователите са изненадани от данните на проучването, публикувано в American Journal of Psychiatry. Високият брой на децата се дължи на факта, че са изследвани и деца без предишни психични проблеми или забавено развитие.

Аутизмът сред децата от специалните училища е бил 0.75% спрямо 1.89% при децата от нормалните класове. Заболяването, за което още няма лечение, обозначава цял спектър от болести, започващи от неспособност за комуникация, до относително леки синдроми като болестта на Аспергер.

Родителите в Азия, като цяло, не са чували за заболяването и може да не искат да го признаят, което да води до по-рядко диагностициране. Силно структурираните корейски училища, в които учебният ден може да надхвърля 12 часа, също може да допринася за високия брой на децата, при които заболяването не е било открито.

Възможно е обаче сегашните методи за откриването му, използвани в САЩ и по света, да не са достатъчно ефикасни, посочва БГНЕС. Крейг Нюсшафър, изследовател на аутизма от университета във Филаделфия, смята, че конкретните цифри са по-маловажни от самото откритие, че болестта е толкова широкоразпространена.

"Аутизмът е значим здравен проблем в САЩ, Европа и вероятно по света. Не мисля, че това променя радикално ситуацията, но трябва да отделим повече внимание, за да разберем защо".Добави коментар