Аутизмът свързан с шизофренията?

182
Аутизмът свързан с шизофренията?

Ново изследване потвърждава връзката

Част от 33-те гена, открити при хора, страдащи от аутизъм, се наблюдават в изменен вид у болни от шизофрения, откриха изследователи от САЩ. Това съобщава порталът HealthDay, цитирайки комюнике на болницата към Центъра за генетични изследвания (ЦГИ) в щата Масачузетс.

В изследването, което ще бъде публикувано на 27 април в сп. Cell, се казва, че връзката на 22 от общо 33-те гена на аутизма с шизофренията е констатирана за първи път.

"Подреждайки геномите на група деца с неврологични отклонения, включително аутизъм, ние установихме точното място, където нишките на ДНК са били нарушени в рамките на един хромозом или между хромозоми", заявява ръководителят на изследването Джеймс Гузел, директор на болницата към ЦГИ.В резултат на това откритие учените са успели да извлекат редица гени, които са имали определено влияние при тези разтройства. "Ние също така установихме, че много от тези гени играят роля в различни клинични ситуации: от сериозни нарушения на интелекта до шизофрении при възрастните. Така стигнахме до заключението, че те са твърде чувствителни дори към минимални нарушения", добавя професорът.

Учените са изследвали геномите на 38 души с аутизъм или други неврологични разстройства. Значителен брой гени, свързани с аутизма, може да се проявят и при болни от шизофрения и други психически заболявания, съобщи БГНЕС.

"Теорията, че шизофренията е неврологично разстройство дълго време се основаваше на хипотези, но ние току-що започнахме разкриването на специфична част от генетичния фундамент, което може да подкрепи тази теория", посочва един от авторите на изследването Михаил Талковски.Добави коментар