Аутизмът свързан с шизофренията?

150
Аутизмът свързан с шизофренията?

Ново изследване потвърждава връзката

Част от 33-те гена, открити при хора, страдащи от аутизъм, се наблюдават в изменен вид у болни от шизофрения, откриха изследователи от САЩ. Това съобщава порталът HealthDay, цитирайки комюнике на болницата към Центъра за генетични изследвания (ЦГИ) в щата Масачузетс.

В изследването, което ще бъде публикувано на 27 април в сп. Cell, се казва, че връзката на 22 от общо 33-те гена на аутизма с шизофренията е констатирана за първи път.

"Подреждайки геномите на група деца с неврологични отклонения, включително аутизъм, ние установихме точното място, където нишките на ДНК са били нарушени в рамките на един хромозом или между хромозоми", заявява ръководителят на изследването Джеймс Гузел, директор на болницата към ЦГИ.



В резултат на това откритие учените са успели да извлекат редица гени, които са имали определено влияние при тези разтройства. "Ние също така установихме, че много от тези гени играят роля в различни клинични ситуации: от сериозни нарушения на интелекта до шизофрении при възрастните. Така стигнахме до заключението, че те са твърде чувствителни дори към минимални нарушения", добавя професорът.

Учените са изследвали геномите на 38 души с аутизъм или други неврологични разстройства. Значителен брой гени, свързани с аутизма, може да се проявят и при болни от шизофрения и други психически заболявания, съобщи БГНЕС.

"Теорията, че шизофренията е неврологично разстройство дълго време се основаваше на хипотези, но ние току-що започнахме разкриването на специфична част от генетичния фундамент, което може да подкрепи тази теория", посочва един от авторите на изследването Михаил Талковски.



Добави коментар