Аутизмът е предвидим

426
Аутизмът е предвидим

Проста задача може да го определи още на шест месеца

Слабият контрол на главата и врата може да се разчита като предупредителен знак за заболяване от типа на аутизма и за езикови и/или социални забавяния в развитието. Това показват резултатите от ново изследване, включващо 6-месечни бебета с висок генетичен риск от развитие на аутизъм.

Изследователите от института „Кенеди Крийгър” твърдят, че добавянето на една съвсем проста задача към педиатричните прегледи може да установи по-рано потенциалното забавяне в развитието. Задачата е да се наблюдава дали главичката на бебето ще остане увиснала назад, ако, докато е в легнало положение, го придърпаме за гръбчето да седне.

Изследването е имало за цел да подобри шансовете за ранно предсказване на аутизма, като се фокусирало най-вече върху измерването на социалното и комуникативното развитие на бебетата. „Но нарушенията на ранните моторни функции също могат да служат като следа за наличието на развитийни разстройства”, твърди д-р Ребека Ланда, директор на Центъра по аутизъм и свързаните с него разстройства към института.В основата на проведеното изследване стои оценката, която специалистите дават на бебетата при лесна задача, измерваща контрола на позата, когато детето бъде поставено от легнала в седнала позиция. При нормално развитие бебетата би трябвало да постигат този тип контрол на позата на възраст около 4 месеца, посочва zdrave.bg.

Екипът на д-р Ланда изследвал две групи бебета. Първата се състояла от 40 деца на възраст от 5 до 10 месеца, за които се считало, че са с висок риск от развитие на аутизъм, понеже имат братче или сестричка с това състояние. Учените изследвали способността на бебетата да поддържат главата си на нивото на тялото, когато внимателно се изправят от легнало в седнало положение (липсата на този тип контрол над главата предполага изоставане в интелектуалното развитие).

Изследваните бебета били тествани по този начин на 6, 14, 24 и за изходна диагноза – на 30 или 36 месеца - възрастта, когато диагностицирането на аутизма се смята за окончателно. В края на изследването децата били класифицирани по три групи резултати:- 90% от децата, диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър, проявявали липса на контрол на главата при изправяне още като бебета;

- 54% от децата, отговарящи на критериите за социално-комуникативно изоставане, проявявали тази липса на контрол като бебета;

- 35% от децата, които не покривали критериите за забавяне в социалното или комуникативното развитие или за аутизъм, проявявали липсата на контрол на 6-месечна възраст.

„Резултатите показват, че моторните умения трябва да се включат в другите поведенчески прояви за оценка като ранна проява на аутизма”, твърди д-р Ланда.Въз основа на горното изследване, екипът от Института „Кенеди Крийгър” провел отделно изследване с деца на 14, 24 и 36 месеца, които били изложени на висок или нисък риск от развитие на аутизъм. Било установено, че моторните забавяния нарастват при децата с аутизъм около 3-годишната им възраст, но все пак не всички деца с аутизъм имат забавено развитие на моторните функции.

Децата с аутистично разстройство, които проявяват моторни дефицити, обаче са с по-тежка увреда на 3-годишна възраст, в сравнение с децата-аутисти без забавяне на моторното развитие на същата възраст.

Макар че са необходими още изследвания върху тази взаимовръзка, засега е добре тя да се има предвид при ранното диагностициране и интервенциите за бебетата, които на по-късен етап се установяват като аутисти, смята екипът от учени, цитиран от Ройтерс.Коментари

Коментар: 1

Разбира се, че е предвидим. Най вече ако смятате да ваксинирате детето си, тогава вероятността то да има аутизъм вече става доста голяма.


  • 1

Добави коментар