Атопичният дерматит

545
Атопичният дерматит

Една от най-често срещаните кожни болести при децата

Атопичният дерматит е заболяване, което се среща все по-често при децата - от него страдат близо 10% от малчуганите по света. Той е кожен проблем от рода на екземите. Представлява остра реакция на организма към много дразнители. В повечето случаи е наследствен.

Въпреки че все още не е открито със сигурност какво точно причинява атопичният дерматит, сред най-честите заподозрени са домашната прах, полените, бактериалните инфекции, сухия климат, перилни препарати, тексилните материи, стресът и храните, които са силни алергени.

Болестта има периоди на затишие и на обостряне. Появява се между втория и шестия месец след раждането. При бебетата и малките деца обривите се появяват най-често по лицето, като са придружени със силен сърбеж. Възможно е да има обриви и по краката, ръцете и тялото.Ако атопичният дерматит не изчезне до третата година на детето, тя се появява и при възрастните. Обривите при тях най-често засягат ръцете, гърба, гърдите и дори клепачите. Обикновено кожата е много суха, което може да доведе до зачервяване и напукване.

Атопичният дерматит не е опасен, сам по себе си, но хората, които страдат от него, са по-податливи на бактериални инфекции, развиват се брадавици и се появяват херпеси. При бебетата с атопичен дерматит се препоръчва къпането да става само веднъж дневно, да не се използват сапуни или други препарати и по цялото тяло да се нанася детски овлажняващ крем.

Ако болестта се е появила вследствие на алерген, той трябва да се отстрани от околната среда или менюто на детето. При по-тежките случаи се налага и лечение със стероиди.Добави коментар