Атопичният дерматит се изостря през зимата

3487
Атопичният дерматит се изостря през зимата

Близо 30% от европейските деца страдат от кожната болест

Между 20 и 30% от децата в европейските страни страдат от атопичен дерматит или ендогенна екзема, както още го наричат лекарите. За България данни няма.

Какво точно представлява заболяването, което се обостря през зимата?


Това е най-често срещаната кожна алергия при малките, при която се наблюдава генетично предразположение. "Например бабата е имала екземи, майката - сенна хрема, а бащата е с астма, затова при детето им има много голяма вероятност да се открие атопичен дерматит. Т.е. малчуганът е със заложена способност да реагира с алергия към дразнители", обясни пред "Труд" доц. Жана Казанджиева от Катедрата по дерматология и венерология към Медицинския факултет в София.

Как болестта атакува малките?

През 1923 г. двама американски дерматолози установяват, че съществува един вид екзема, различаваща се от останалите. "При нея не се получава алергия на мястото с контактния агент, а на специални места по тялото, свързани с възрастта на детето. Тогава специалистите се обръщат към филолог, за да им предложи име за алергията. Той я нарича атопичен дерматит, което от гръцки се превежда като "алергия не на място".

При бебетата заболяването се проявява под формата на малки червени пъпчици по бузите. "Ако човек ги погали, сякаш докосва песъчинки, защото засегнатата кожа е грапава", каза доц. Казанджиева.

Атопичният дерматит от долен тип се проявява по крайниците. При него проблемни участъци в зоната на памперсите почти никога не се наблюдават, защото пелените поддържат кожата леко влажна. А при атопичния дерматит е точно обратното - той представлява алергия на много суха и чувствителна кожа.Как се развива заболяването?

Установено е, че застигнатите хора имат дефект в кожната бариера. Той се дължи на белтък, намиращ се на място, където се развива пълноценната кожна бариера. Този белтък се нарича филагрин. При пациентите с описаната диагноза се наблюдават две негови мутации, които не дават възможност на белтъка да се синтезира пълноценно и оттам да се развие добра защита на кожата.

"Когато преди 6 г. се откриха филагриновите мутации, беше обяснено, че болните деца нямат пълноценна защитна "мантия", а върху нея има "дупки". През тях могат да проникнат всякакви алергени, бактерии и вируси", посочи специалистката по дерматология. Веднага възниква въпросът защо, примерно, в скандинавските страни 20% от децата са с атопичен дерматит, а в Азия болните са едва 2-3%? Това се обяснява с околната среда и колко богата на алергени е тя.

На практика, всяко достижение на цивилизацията води до нови прояви на алергични реакции. "Да вземем първите мобилни телефони - те бяха с никелово покритие и моментално алергичните хора развиха никелоконтактен дерматит по бузите си, където са допирали апаратите", посочи доцентката.

Какво могат да направят родителите, чиито деца са с генетична предразположеност към атопичен дерматит?

"За да не се стигне до тежките прояви, малките трябва да водят качествен начин на живот. На първо място да се мажат с подходяща козметика, защото тези деца са с много суха кожа и страдат от неприятен сърбеж. Обривът се овладява сравнително бързо, но кожата трябва да се поддържа влажна", посъветва доц. Казанджиева. Препоръчителните препарати са тези без алергени, без парфюми и консерванти, т. е. чиста и бяла козметика.

Дрехите, които носят децата в риск, трябва да са памучни, широки, по възможност добре изгладени. "В спалните помещения да не е прекалено топло, да се осигури овлажнител на въздуха и нещо много важно, което родителите пропускат - да не дават плюшени играчки на своя син или дъщеря. Или ако толкова държат на тях, редовно да ги перат в пералнята, защото мечето или зайчето задържат акарите на домашния прах.

"А точно тези паякообразни са едни от причинителите на усложнения при атопичния дерматит", каза още доц. Жана Казанджиева. Родителите трябва да внимават и с какво хранят децата си. "Много трудно е да ги спреш да не ядат шоколад или ядки, или да не пият мляко например, ако те могат да им навредят. Но приеманото количество може да се ограничи", обясни специалистката.

Малчуганът с атопичен дерматит не трябва да се къпе с прекалено гореща вода, а престоят в банята трябва да е кратък. Да не използва домашни сапуни, а специално произведени средства за миене, които са хидратиращи и омазняващи. "Винаги съветвам тези пациенти да не използват сапун или поне да е за кратко време. Добър избор са почистващите масла и различните видове пяна за бебешка кожа", посъветва доц. Казанджиева.

Много често, когато при нея отивали възрастни пациенти с чувствителна кожа и тя питала с какво се мият или мажат кожата си, те гордо отвръщали: "С бебешка козметика." "Толкова погрешно е обаче на кожата на възрастен да се поставя препарат за бебешка, защото тя е много различна", посочи доц. Казанджиева. И уточни, че за свръхчувствителната кожа на възрастните има специални препарати.Коментари

Коментар: 1
топичен дерматит

мисля че съпругът ми има атопичен дерматит Има гнойни пъпки по гърба и седалището Водим редовен полов живот Лятото и ранна есен намаляват но сега пак се появяват Какво да правим Къпе с душ гел с балсам но пак се появяват


  • 1

Добави коментар