Артрит заради компютрите

165
Артрит заради компютрите

Заболяванията вече се хващат по-рано

Промяната на профила на работа и дългото заседяване на бюро пред компютър са предпоставка за развиване на артрити при младите хора. В миналото поставянето на точна диагноза е можело да се забави с няколко години, а и се е случвало медиците да бъркат такива състояния с дископатия и с дискова херния. Това заяви за "Новинар" ревматологът проф. Атанас Баталов.

"Заболяванията вече се хващат по-рано. Досега при някои от тях, като например болестта на Бехтерев, диагнозата при младите изоставаше с 9-10 години", коментира специалистът. По думите му вече има далеч по-гъвкави инструменти за ранна диагностика - може да бъде направен ултразвук на ставите или пациентът да бъде подложен на ядрено-магнитен резонанс.

"С годините нараснаха възможностите да диагностицираме заболяванията по-рано", потвърди проф. Златимир Коларов и допълни, че промяна в епидемиологията няма. Не е отчетена и тенденция ревматологичните заболявания да се проявяват по-често при младите хора. Според проф. Баталов обаче с нарастване на продължителността на живота се увеличава и броят на възрастните хора, които страдат от ревматологични заболявания като остеопороза и остеохондроза.

Вижте още: 4 причини за болки в гърба

По думите на проф. Коларов при българите се проявяват дегенеративните ставни болести, които са характерни за европеидната раса. Нашенците страдат най-често от така наречената шипова болест (артроза) и сравнително по-рядко от възпалителни ставни заболявания (артрити). Проф. Коларов обясни, че в много от случаите този тип заболявания са свързани с професионално натоварване или с неправилен стоеж, но могат да бъдат адекватно лекувани от специалистите.

"Проблемът си къкри обикновено доста преди да се прояви криза", обясни пред "Новинар" Катя Георгиева, която страда от дискова херния. "Привърженик съм на възможно най-естествените методи на профилактика, лечение и възстановяване и вярвам в тях", казва тя, макар че медикаментозното лечение и операциите са най-честите методи за третиране на подобни проблеми.

На обратното мнение обаче е друг пациент, който се е подложил на оперативна интервенция, след като по време на пътуване миналото лято припаднал от болки в кръста. "На летището трябваше да ме изведат с инвалидна количка", разказва 27-годишният Йордан Йорданов, на когото лекарите казали, че има едва 5% шанс да се възстанови от само себе си.

Макар интервенцията частично да се покрива от здравната каса, той е трябвало да доплати 1800 лв. за операция, при която със специален гел са запушили проблемните зони. По думите му около 1000 души на година се подлагат на такъв тип оперативно лечение.Добави коментар