Ароматизаторите у дома могат да ни разболеят

150
Ароматизаторите у дома могат да ни разболеят

Популярните джаджи, които са предназначени да пречистват и освежават въздуха, могат да имат някои неприятни странични ефекти

Домашните ароматизатори с различни есенции могат да бъдат източник на замърсяване в дома, предупреди френската Агенция за безопасност на храните и околната среда (ANSES). Тя заяви, че популярните джаджи, които са предназначени да пречистват и освежават въздуха, могат да имат някои неприятни странични ефекти.

1 400 случая на хора, засегнати от продуктите, са докладвани в центрове за лечения от отравяне във Франция между 2011 и 2019 г., съобщава „Сабах“. Повечето случаи са свързани с произшествия при деца, които са поглъщали маслата.

Съобщава се обаче и за нежелани реакции от "нормална употреба на ароматизаторите, като раздразнения на очите, гърлото и носа, а също и за ефекти върху дишането." Тези дразнения вероятно са свързани с феноли и кетони в маслата, които са "неподходящи" за използване в спрейове и дифузори за освежаване на въздуха, казва ANSES, цитирана от БГНЕС.

В доклада обаче се твърди, че повечето симптоми не са "сериозни и бързо намаляват, когато хората вече не са изложени" на химикалите. Агенцията също развенча твърденията, че етеричните масла могат да помогнат за предпазване от коронавируса, като заявява, че не предлагат никаква защита.хПо-рано тя посъветва бременни и кърмещи жени и хора, страдащи от респираторни проблеми, да избягват употребата на ароматни масла изцяло.

Агенцията подчерта, че дифузорите за освежаване на въздуха, които "отделят летливи органични съединения (COV), могат да бъдат източник на замърсяване" в дома, особено когато се добавят към COV, присъстващ в мебелите и почистващите препарати. Дори естествени съединения като терпени, които присъстват в женшена, босилека и карамфила, могат да причинят дразнене.

Добави коментар