Апгар-тест

1063
Апгар-тест

Първият важен „изпит” на новороденото

Апгар-тестът е изследване за общото състояние на бебето. То включва оценка на цвета на кожата, дишането, сърдечната дейност, рефлексите и тонуса. За всеки показател се дават от 0 до 2 точки. Идеалният вариант е бебето да събере 10 точки. Но това е почти невъзможно - обикновено доносеното здраво дете получава 8–9 точки. Ако тестът покаже под 7 точки, това означава, че детето страда.

Дишане
Когато бебето диша нормално, лекарят поставя 2 точки. А при накъсано, затруднено дишане се дава 1 точка.

Цвят на кожата
Много бледите деца получават 0 точки по този показател. Тези, които се раждат бледосини, имат 1, а с нормален цвят – 2 точки.

Сърдечна дейност
За нормална сърдечна дейност се приемат между 100 и 160 удара в минута. За нея бебето грабва 2 точки. Ако е под 100 или над 160, оценката е 1 точка.

Тонус
Когато бебето е без тонус, то няма да получи нито една точка, за слаб тонус ще вземе 1 точка, а за нормален – 2.

Рефлекси
Лекарите изследват три вида рефлекси – сукателен (ако се докосне бузата на бебето в близост до устата, то започва да търси да суче), хватателен (то трябва да сграбчи пръста на лекаря) и защитен (когато е стреснато, бебето рязко разтваря ръце и после ги прибира към тялото). В случай че бебето има и трите рефлекса, се оценява с 2 точки, ако липсват – 0, а ако няма един от тях – 1.Добави коментар