Антителата срещу COVID-19 изчезват до 3 месеца

420
Антителата срещу COVID-19 изчезват до 3 месеца

Нивото на антитела при пациенти, възстановили се от COVID-19, рязко спада два до три месеца след отшумяване на инфекцията

Нивото на антитела при пациенти, възстановили се от COVID-19, рязко спада два до три месеца след отшумяване на инфекцията. Това сочи изследване на китайски учени сред пациенти със симптоми и заразени без симптоми на болестта. Тяхното откритие повдига въпроса за продължителността на имунитета срещу новия коронавирус, според „Натюр Медисин“.

Резултатите сочат риск от използването на т.нар “имунизационни паспорти” и подкрепят тезата, че е необходимо дълго време да се поддържа социална дистанция и да се изолират рисковите групи на пациентите, казват учените. Здравните власти в някои страни, като Германия, обсъждат дали е етично и практично да се позволи на хората, за които е установено, че имат антитела срещу новия коронавирус, да се движат по-свободно от други, съобщава БГНЕС.

В китайското проучване изследователите установяват, че при тези, които са тествани положително на антитела за имуноглобулин G (IgG), има рязък спад от около 90% след два или три месеца. Този тип антитела са от съществено значение за човешкото тяло и го предпазват от вируси, бактерии и гъбички. Авторите на изследването са учени от клона на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията и техни колеги от други китайски институции.

„Проучването не изключва възможността други части на имунната система да осигурят защита срещу новия коронавирус“, казва Дзин Дон Ян, професор по вирусология в университета в Хонконг, който не е участвал в изследването. Някои клетки „запомнят“ как да се справят с вируса след първата среща с него и могат да осигурят надеждна защита, ако отново се натъкнат на инфекцията, твърдят учените, които все още проучват дали този механизъм работи срещу новия коронавирус. 

Добави коментар