Антибиотици за грешните болести

123
Антибиотици за грешните болести

Лекарите ги предписват и когато няма нужда от тях

Лекарите продължават да го правят – предписват антибиотици за здравословни проблеми, като кашлица и синузит, които могат да бъдат повлияни от друг вид лекарства. По този начин денят, когато ще се появи устойчив на антибиотици супер-вирус, наближава все по-бързо.

Само във Великобритания лекарите издават по около 1,6 милиона излишни рецепти за антибиотици всяка година, сочат данните, изнесени от British Medical Journal.

Тези лекарства не помагат по никакъв начин за облекчаването на заболяванията, възникнали вследствие на вируси – само увеличават тежестта на проблема с резистентността към антибиотици, предупреждава zdrave.bg.Изследователите от Университета на Кардиф са изчислили в каква степен се предписват излишно антибиотици на базата на информацията от 68 лични лекари. Когато тези лекари били допълнително обучени за какви видове заболявания наистина трябва да се предписват антибиотици, рецептите за този тип лекарства намалели с 5,5%.

Специалистите са изчислили, че, ако тази практика се приложи в цяла Великобритания, годишно здравната каса ще спестява по над 8,4 милиона британски лири.Добави коментар