Антибиотици отключат алергия

289
Антибиотици отключат алергия

Алергичният ринит предшества астмата, ако не се лекува

Кихане, сърбеж по носа, сълзене на очи, кашлица и обриви. Познати симптоми на страдащите от алергия, които често се засилват през пролетта и лятото. През последните години се наблюдава значително нарастване на алергичните болести до степен, в която те придобиват епидемичен характер. Сред основните виновници затова е мръсният въздух. Безразборната употреба на антибиотици обаче също може да отключи алергия.

Така при три или четири курса неправилен прием има риск те да алергизират организма, обясни председателят на Българското дружество по алергология проф. Васил Димитров, цитиран от вестник "Монитор". Неправилното самолечение на вирусни инфекции също е причина за увеличаване на дела на алергичните болести. Затова употребата на антибиотици е за препоръчване единствено по лекарско предписание Обикновено през пролетта и лятото симптомите на алергиите се изострят, затова не е добре да подценяваме тези състояния, макар и на пръв поглед кихането и кашлицата да ни изглеждат безобидни.

Най-честото алергично заболяване у нас е алергия ринит. Той може да стане опасен, защото ако не се лекува или се лекува неправилно може да се превърне в предшественик на бронхиална астма. 40% от болните с алергичен ринит в рамките на около 10 години развиват астма. Затова, ако получите пристъпно кихане, сърбеж в носа и намалено обоняние, посетете алерголог. Причинители на алергичния ренингит може да бъде предизвикан от домашен прах, домашен любимец или от полени – т.н. сенна хрема. Откриването и диагностиката му са важни, защото дават възможност да бъде отстранен от средата на живот или провеждане на специфична имунотерапия.

Сред другите алергии са атопичния дерматит, хроничната уртикария, медикаментозна алергия, хранителна алергия и др.
Хроничната уртикария е свързана е свързана с появата на характерен сърбящ обрив по тялото, а атопичният дерматит е познат като екзема.

Каквато и да алергията, лечението включва четири основни стъпки. На първо място трябва да се избягва контакта с алергена. Така например при алергия от домашен любимец е препоръчително животното да не се допускат в спалнята, да се къпят поне веднъж седмично и да се отстраняват от дома. В борбата с алергиите се прилагат още противоалергични и притивоасматични медикаменти, както и имунотерапия. Страдащите от алергия, както и техните близки трябва да са достатъчно добре информирани за болестта и начините на лечението й.

Безплатни тестове за алергии ще се проведат в осем града до края на годината. Акцията е част от Националната информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!”, като стартът й беше обявен във вторник в Александровска болница. Кампанията ще се проведе в периода май-декември в градовете Стара Загора, Берковица, Бургас, Перник, Русе и др. Гражданите ще могат да се възползват от безплатни тестове за алергии – хранителни и респираторни. Същевременно ще могат да си направят и измерване на дишането.Добави коментар