Антибиотик от човешка кърма

107
Антибиотик от човешка кърма

До 2050 г. супербактериите ще са отнели поне 10 милиона живота

Все по-голямата резистентност на бактериите към антибиотици буди огромни притеснения сред медици по света, тъй като неспособността за овладяване на инфекции и други болестни състояния ще доведе до преждевременната смърт на милиони хора. Прогнозите са дори, че до 2050 г. супербактериите ще са отнели поне 10 милиона живота и ще са нанесли 922 милиарда евро щети на световната икономика.

Лъч надежда обаче дадоха британски учени, които откриха, че антибиотик, добит от човешка кърма, би могъл да се справи с бактерии, устойчиви на медикаменти, съобщи в. „Гардиън“. Изследователите посочват, че определен протеин в кърмата има антимикобактериални качества благодарение на миниатюрен фрагмент с широчина по-малко от един нанометър.

Вижте още: Как да възстановим детето след антибиотиците

Именно това е причината кърмата да е толкова важна при защитата на бебетата от болести през първите месеци от живота им. Протеинът, наречен лактоферин, ефективно унищожава бактерии, гъбички и дори вируси, пише вестник "Новинар".

След идентифицирането на фрагмента учените са го обработили, превръщайки го в подобна на вирус капсула, която разпознава и атакува определени бактерии и ги разрушава при контакт, но без да засяга околните човешки клетки.

Екипът предполага, че капсулата би могла да служи като “средство за доставка” на медикаменти. Откритието дори би могло да проправи път към терапии за други в момента нелечими състояния.Добави коментар