Американски щат наложи пълна забрана на абортите

203
Американски щат наложи пълна забрана на абортите

Алабама прие закон, забраняващ абортите в рамките на американския щат

Алабама прие закон, забраняващ абортите в рамките на американския щат. Новата регулация забранява процедурата, дори в случаи на изнасилване или кръвосмешение, като стадия на бременността също няма значение.  Единственото изключение е, когато бременността застрашава здравето на жената, предава Business Insider. 

Освен това, новият закон превръща самата процедура в углавно престъпление. Лекарите, които бъдат принзати за виновни, могат да лежат в затвора до 99 години, ако са извършили аборт, а тези, които са предприели действия за извършване на въпросната процедура, ще бъдат изправени пред 10-годишна ефективна присъда.

През миналата седцмица имаше дебати в сената на щата дали изнасилванията и кръвосмешенията трябва да бъдат включени в изключенията, но в крайна сметка това не се случи. Новият закон все още не е подписан от губернатора на Алабама Кей Айви. Ако това се случи, Алабама ще се превърне в щата с най-строги правила относно абортите, като ще остави зад гърба си щата Джорджия, който прие закон, забраняващ абортите след 6-ата седмица на бременността.

Новите правила в Алабама са в директен разрив със случай от преди 46 години, който води до гарантиране правото на жените да избират дали да осъществят аборт или не. Поради това е твърде възможно решението на щатския сенат да бъде атакувано в съда, тъй като ограничава правото на избор.

През миналия месец Охайо прие закон, който забранява аборта в случаите, в които е засечен сърдечен ритъм на плода, като отново изнасилването или кръвосмешението не са изключение от правилото.Добави коментар