Алое вера: полезни свойства и приложение

721
Алое вера: полезни свойства и приложение

Идва лято и това растение ще бъде от голяма полза

Алое вера влиза в състава на много лекарствени средства и активно се използва в народната медицина. Нека в следващите редове ви запознаем с няколко важни полезни въздействия.

Укрепва имунната система

Сокът от алое вера е едно от най-добрите средства за укрепване на имунната система. Активното вещество, което се съдържа в сока на растението и защитава срещу болести, се нарича ацеманан. Това е особен захарид, който, освен за засилване на имунната система, спомага за преборването на стреса.

За да приготвите полезна напитка, разтворете в чаша вода една лъжичка мед и сок от едно стебло от алое вера.

Заздравява косата

Алое вера подхранва косата и подобрява растежа и структурата. За тази цел се използва маска със съдържанието на алое. Ето и една от най-ефективните: смесете 1 ч.л. сок от алое вера, 1 ч.л. рициново масло, витамин А и Е в маслен разтвор, 1 жълтък и 1 с.л. кефир. Нанесете получената смес в корените на косата. След това сложете шапка за баня. След половин час отмийте маската с топла вода. 

Лекува кожата

Алое вера е много полезно растение при лекуването на заболявания на кожата. Направете кажа от стебло и го използвайте като крем. Втрийте в увредената кожа – независимо дали става дума за обрив, ухапване от насекомо, слънчево изгаряне. Екстрактът от алое вера влиза в състава на много антисептични мазила.

Забавя стареенето

Алое вера овлажнява, повишава еластичността на кожата и способства за забавяне на процеса на стареене. В растението се съдържат елементи, които пречат на появата на пигментни петна.

Почиства въздуха

Алое вера почиства въздуха от формалдехида, който се отделя от някои съвременни мебели. Освен това понижава съдържанието на вредни микроорганизми в околната среда.

Растението е идеално за спалня, тъй като вечерно време най-активно поглъща въглеродния оксид и отделя кислород.Добави коментар