Алкохол и рак на гърдата

152
Алкохол и рак на гърдата

Дори малките дози алкохол повишават риска

Жените, които пият средно до умерено, са изложени на повишен риск от рак на гърдата, в сравнение с тези, които не посягат към бирата, виното или ликьора.

Жените, които пият 3-6 чаши алкохол седмично, имат 15% по-висок шанс да развият рак на гърдата, показва изследването на учени от Харвард. Пиещите средно 2 чаши дневно са изложени на 51% по-висок риск, според данните, публикувани в Journal of the American Medical Association.Те обхващат 105986 жени, които са отговаряли на въпроси за здравето си и консумацията на алкохол от 1980 до 2006 г. Рискът не се понижава от спирането на алкохола.

Данните поставят пред дилема жените, които пият малки дози алкохол, например червено вино, срещу проблеми със сърцето, пише БГНЕС.

Според някои учени, повишеният риск от сърдечни проблеми компенсира по-ниския риск от рак. Авторите не дават данни защо се повишава риска от рак, но смятат, че е възможно той да се дължи на по-високото ниво на хормони в кръвоносната система след консумацията на алкохол.Добави коментар